E-UTRIP
Featured Gospodarstvo Narava & zdravje Novice Zanimivosti In zabava

Hrvaški kampi s cenami v višave

Čeprav smo šele dodobra zakorakali v zimo, so mnogi z mislimi že pri toplejših mesecih, sploh pa tisti, ki imajo (ali želijo imeti) na hrvaški obali v avtokampih pavšalne parcele. Namreč, cene le-teh se bodo s pričetkom nove sezone enormno dvignile, tudi za več kot 60 odstotkov.

Podatki kažejo, da se število pavšalnih parcel v hrvaških kampih iz leta v leto zmanjšuje, hkrati pa so cene najema le-teh vsako leto višje. In nič drugače ne bo tudi v sezoni 2019, saj je večina najemnikov, tako imenovanih pavšalistov, že prejela dopise s cenami, ki so (še) višje kot lani.

Veliko Slovencev se poletni dopust odloči preživeti na način kampiranja, saj smo po številu drugi najštevilčnejši gosti (takoj za Nemci) v hrvaških kampih. Če je bil oddih »v naravi« včasih cenovno dostopen skoraj vsem (ali pa je bil vsaj izdatno cenejši kot bivanje v hotelu ali apartmaju), pa je danes povsem drugače. Sedaj kampirajo ljudje, ki si hotel sicer lahko privoščijo, pa vendar si želijo dopust preživeti drugače, v naravi, da si odpočijejo od vsakdanjega mestnega vrveža. In to naši južni sosedje dobro vedo ter s pridom izkoriščajo.

Za spletni portal siol.net je Klemen Hren, urednik spletne strani avtokampi.si povedal, da Slovenci zaradi priročnosti oziroma bližine največkrat kampiramo ravno v hrvaških kampih, kjer letno ustvarimo skoraj tri milijone prenočitev. Kljub dvigovanju cen pravi, da se nas za pavšalni najem parcele še vedno odloči veliko in doda, da je povpraševanje po prostih parcelah večje od zmogljivosti kampov, saj so le-ti v Istri in Kvarnerju omejili število pavšalistov, mnogi pa celo ne sprejemajo več novih povpraševalcev. Glede na tolikšno zanimanje je povsem razumljivo, da se odločijo cene še povišati.

Cene najema parcel so seveda odvisne od lokacije, oddaljenosti do morja oziroma plaže, senčne lege, opremljenosti kampa, dodatnih ponudb in seveda števila oseb, ki jih ta vključuje. Cene pavšala se tako gibljejo med dva tisoč pa do pet tisoč evrov, lahko tudi več. Denimo, v kampu Lanterna s štirimi zvezdicami, ki se nahaja pri Slovencem zelo priljubljenem Poreču, je denimo za parcelo v »prvi vrsti« že kar nekaj časa potrebno odšteti 5.300 evrov, letos pa naj bi se cene teh parcel gibale celo do 6.700 evrov. V kampu Ulika, ravno tako s štirimi zvezdicami in se ravno tako nahaja pri Poreču, pa bo za parcele najbližje morju potrebno odšteti do 4.000 evrov.

Podražili se bodo tudi pavšali v kampih blizu Rovinja, kjer cene v prvi vrsti ob morju ne bodo več dosegale 3.500 evrov, pač pa kar pet tisočakov.

Kočevcem in Ribničanom ljubi kamp Selce pri Crikvenici je že ob koncu sezone 2018 napovedal tudi do več kot 60-odstotno zvišanje cen, kar pomeni, da bo cena parcele namesto lanskih 1.700 evrov poskočila na kar 2.800 evrov, za tiste najbližje morju pa so ceno zvišali kar na 3.300 evrov.

Na otoku Krk prav tako pričakujejo višje cene pavšalov, v kampu Ježevac naj bi cena parcel blizu morja znašala 5.500 evrov, v kampu Bunculuka v Baški 5.100 evrov, prav tako kamp v mestu Krk.

Zanimivo je tudi to, da naj bi bilo na vrhuncu turistične sezone v kampih nekaj odstotkov manj gostov kot lani, se pa je toliko bolj povečal obisk zunaj »glavnega« dela sezone. Torej prehodni gostje kampu prinesejo veliko več denarja kot pavšalisti, lahko v naslednjih letih pričakujemo še višje cene najema parcele.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki