fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje Novice

Gaia: Opravila v sadovnjaku

V sadovnjaku je treba pred zimo postoriti še kar nekaj stvari in pravi sadjar nikoli ne počiva. V novembru opravimo še zadnja dela, kot so: grabljenje odpadlega listja, zaščita debel pred škodljivci in pozebo, gnojenje in varstvo pred boleznimi.

V sadnem vrtu je treba poskrbeti za jesensko gnojenje. Mlad dvoletni sadovnjak bomo npr. lahko pognojili še novembra, po odpadanju listja. Uporabili bomo organsko gnojilo Plantella Organik za sadike, zdaj tudi v 1,5 kg vrečkah, ki poskrbi za zdravo rast. Na eno dvoletno drevo bomo dodali 3 pesti organskega gnojila v peletah, ki ga potresemo v območju obdelanega pasu tal po obodu krošnje. Po odpadanju listja v domačih sadovnjakih dodajte enako gnojilo tudi ostalim drevesom. Če jeseni za plod gnojimo s specialnim sadjarskim gnojilom, ga dodamo v nižje plasti tal tako, da gnojilo enako kot organsko vkopljemo v tla. Če specialnega sadjarskega gnojila in organskega gnojila zaradi preveč mokrih tal in dežja ne dodamo v jesenskem času, to še vedno lahko storimo spomladi v času prve obdelave tal, ki jo običajno opravimo v mesecu marcu.

Zaščita pred pozebo

Meseca novembra premažemo deblo in spodnje veje z belim zaščitnim premazom Bio Plantella Protekt še pred škropljenjem z bakrovim pripravkom. Bela barva vpija manj toplote, drevo se manj ogreva in spomladi kasneje začne z vegetacijo. Tako se lahko enostavno in učinkovito izogibamo neljubim spomladanskim pozebam, ki so posledica prehitre vegetacije in pretople zime. Če se sokovi v drevesu že pretakajo, je ob koncu zime usodna že temperatura okrog – 5 °C. Kaki, figa in kivi pozimi preneseta temperaturo okrog – 15 °C, ostale glavne sadne vrste pa prenesejo temperaturo okrog – 25 °C. Na ta način omejite tudi škodo divjih zajcev, ki so hudi škodljivci mladih dreves. Odpadlo listje pa je treba odstraniti čim prej je možno.

Varstvo sadnega drevja in jagodičevja

Jesensko škropljenje sadnega drevja opravimo z Bio Plantella Baker, v odmerku 10- 30 g/10 litrov vode/100 m2. V primeru suhega vremena v jesenskem času, zadostuje samo eno škropljenje ob koncu odpadanja listja. Če je jesen deževna, opravimo prvo škropljenje, ko listje začne odpadati. Drugo škropljenje pa opravimo, ko odpade večina listja. Z uporabo bakrenega pripravka na vseh sadnih vrstah pospešujemo olesenitev lesa, odpadanje listja, ter tako zmanjšujemo možnost zimske pozebe. Spomladi škropljenje še 1x ponovimo pred uporabo belega olja.

Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki