fbpx
E-UTRIP
Dom Društva Featured Kultura Narava & zdravje Novice Ribnica

Na Bregu Veter vselej piha, še posebej zgodaj spomladi

Že od ustanovitve leta 2005, se društvo Veter z Brega pri Ribnici ponaša z vrsto tradicionalnih prireditev, s koreninami, ki so vzklile v daljni preteklosti. Med te sodi tudi prikaz pomladanskega obrezovanja sadnega drevja, ki so ga letos nadgradili s strokovnim predavanjem z naslovom Spoznavanje starih vrst kočevskega sadnega drevja in njihova uporabnost. Doslej neznane utrinke iz bogate zakladnice dediščine nekdanjih prebivalcev Kočevske, je zbranim v kozolcu na Bregu odstiral Matjaž Matko, v Koprivniku bivajoči Novomeščan, ustanovitelj Zavoda za ohranitev kulturne dediščine Nesseltal Koprivnik. Slednji zgodovino Kočevarjev že dva desetletja oznanja tudi skozi pisano besedo, z izdajanjem knjig in publikacij, zbiranjem starih razglednic, zadnja leta pa tudi skozi pridelavo jabolčnega soka in kisa. »Žal je zelo malo pisnih virov s poglobljeno študijo o sadjarstvu tistega časa, kolikor lahko pa sledim še ustnim pričevanjem potomcev kočevskih Nemcev,« je dejal Matko.

Direndaj pod kozolcem so pripravili otroci ob materinskemu dnevu, že naslednji dan pa je tam potekala tradicionalna očiščevalna akcija. Njen izkupiček – več deset polnih velikih vreč – je bil približno enak lanskemu, kar pomeni, da nekateri ljudje težko opustijo svoje slabe navade onesnaževanja okolja. Odpadke odvržejo kar tako. Še posebej so glave dali vkup pri čiščenju pravega odlagališča, ki je že dalj časa cvetelo na dvorišču sosedove, sicer zapuščene hiše. Podjetje Komunala je tod namestilo dva velika kontejnerja, v katera bodo prihodnji teden ločeno zbirali odpadke. »Leta 2004 smo postavili in kmalu tudi blagoslovili vaško kapelo. Takrat smo se šele začeli sosedje spoznavati, čeprav drug ob drugemu živimo desetletja. Štiri ali pet vsebinskih dogodkov na leto nas je od takrat utrdilo kot eno veliko, složno družino,« je dejal Andrej Kljun, prvi predsednik društva Veter. Očiščevalna akcija je pravzaprav začetek priprav pred Kulturnim dnevom, julija, ko goduje sv. Ana. »To je naš največji praznik, ko se zberejo tudi tisti, ki na Bregu ne živijo več. Obujamo spomine in tudi snujemo načrte, kako naprej,« se snidenja veseli sedanji prvi mož društva, Borut Levstik. »Spodbudna je ta vaška organiziranost. Ne le ob tej akciji, tudi čez leto na Bregu znajo zase veliko postoriti. Njihovemu primeru, pričakujem, naj sledijo tudi drugi,« se nadeja ribniški župan, Samo Pogorelc, ki je najmlajše brške (krajevno ime za Breg) ekologe počastil s sladkimi dobrotami.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki