fbpx
E-UTRIP
Featured Iz naših šol Kočevje Novice Občina

Lep bo od zunaj, še lepši pa od znotraj – kmalu nov vrtec v Kočevju!

»Vse enote naših vrtcev so res ljubke, tople hišice, vendar več ne ustrezajo standardom in normativom. Zaradi tega smo neskončno veseli današnjega dne,« je ob podpisu pogodbe za gradnjo 16-oddelčnega vrtca, ki bo na površini 2.800 kvadratnih metrov sprejel nekaj več kot 300 otrok, zadovoljstvo pokazala tudi Irena Robič, ravnateljica Vrtca Kočevje.

Da bo kmalu po štirih letih, ko se je začel rojevati projekt novega vrtca, šlo zares, sta naznanila podpisnika 8,2 milijona evrov težke pogodbe: v imenu investitorja, Občine Kočevje, kočevski župan, in Martin Gosenica, predsednik uprave CGP Novo mesto. Tako bodo pridobili sodoben, sonaravno zgrajen, nizkoenergijski objekt, z lesenimi komponentami, ki se vklapljajo v okolje, namenjen predšolski pedagogiki, hkrati pa predstavlja atraktivno arhitekturno rešitev v središču mesta.

Dela se bodo po pripravi gradbišča pričela prihodnji mesec, zaključila pa predvidoma julija 2022, ko sledi še rušitev prizidka obstoječega vrtca in ureditev zunanjih površin z igriščem. »Na Kočevskem je demografija zdrava, otrok, ki predšolsko vzgojo obiskujejo v celo neprimernih objektivih, je čedalje več. To je vsekakor lepa, lahko bi rekel čudovita novica, za starše in njihove malčke, saj jim bo pridobitev nudila izjemno vzpodbudno okolje za razvoj,« je podpis pogodbe pospremil župan Kočevja.

Veliki izziv za projektante

Vrtec z ravno streho bo imel v pritličju 8 oddelkov, namenjenih otrokom I. starostne skupine od 1. do 3. let, ter v nadstropju 8 oddelkov II. starostne skupine od 3. do 6. let, znotraj teh pa bo deloval tudi razvojni oddelek. Gre za zahteven, predvsem veliki objekt, praktično največji možni vrtec.

»Projekt, ki je zasnovan na ideji čebelnjaka, je bil tudi za nas veliki izziv, saj smo morali, glede na ožino prostora, okoli tisoč kvadratnih metrov igralnih površin pridobiti na terasi vrtca. Poleg tega smo kot rešitev, ki jo narekuje velikost vrtca, da se ne bi ustvaril vtis neke zaprte ustanove, umestili še dva atrija,« je poudaril Jure Hrovat, iz biroja Svet vmes, ki je pripravil arhitekturno rešitev za novi vrtec.
Nihče se ni pritožil na izbranega izvajalca

Na javni razpis se je prijavilo sedem izvajalcev. A nihče, kar je v takih prilikah sicer ustaljena praksa, se ni pritožil na izbranega izvajalca. Po razlagi župana predvsem zaradi tega, ker so bili razpisni pogoji »filigransko razumljivo pripravljeni in niso dajali nobenega dvoma o kakršnih kolih miškulancah«.
»Za naše podjetje bo ta gradnja res veliki izziv, a smo tako veliki vrtec že zgradili v Mokronogu. Če ne bo kakšnih posebnih vremenskih vplivov, bo objekt dokončan v predvidenemu roku,« je obljubil Gosenica.

Skrb za prostorsko uravnoteženost v predšolskem varstvu je sicer stalna občinska naloga z že opravljeno delno sanacijo ostalih enot vrtcev: Narcisa – Kočevska Reka, Mojca- Stara Cerkev in Biba –Livold, Mozelj. Po obnovi stavbe gimnazije in srednje šole, ki jo je uničil požar, je svoj prostor v središču mesta dobila enota vrtca Brlogec. Dotrajano enoto Kekca na Reški cesti je načel zob časa in bo po prenovi namenjena kot bivalna enota za osebe s posebnimi potrebami. Z enoto Čebelica pa se bosta tako združila, za sedaj že brez imena, čeprav bo, poleg enote Ostržek, zagotovo največji. V občini je sicer trenutno v vrtec vključenih skupno 542 otrok, in sicer v sedmih enotah Vrtca Kočevje. Čakalnih vrst trenutno ni.

Največja občinska naložba doslej

»Zadnji vrtec je bil na našem, sicer zelo razpršenemu območju, zgrajen pred več kot 50-imi leti . Sicer so to še vedno ljubke hišice, ki ne ustrezajo več standardom in normativom, zato smo današnjega dne še posebej veseli. Kdo ne bi bil,« zadovoljstva ni skrivala Irena Robič, ravnateljica vrtca Kočevje.
Naložbo bo skoraj v celoti krila Občina Kočevje, ki je sicer bila zelo uspešna na nekaterih državnih razpisih. Tako jim je uspelo že pridobiti 1,2 milijona evrov iz eko sklada, ta teden so se prijavili še na razpis Ministrstva za izobraževanje, ki po desetih letih spet ponuja sredstva za tovrstne namene. »Ker imamo dober projekt in že izbranega izvajalca pričakujem, da bomo nekaj denarja pridobili tudi s strani Ministrstva za šolstvo in šport. Navsezadnje smo občina, ki leži na demografsko ogroženem in nerazvitem območju, ves čas pa v sistem izobraževanja vključujemo tudi romske otroke,« ne dvomi župan.

Izkušnje pri gradnji šole

In še to. Slabe izkušnje pri nadzoru gradnje Osnovne šole ob Rinži leta 2003 in posledično stroški, ki jih Občina še pokriva za temeljito sanacijo stavbe, bodo bdele nad gradnjo vrtca, saj je nadzor preko javnega naročila oddan podjetju Lokainženiring d.o.o. Škofja Loka, svojega nadzornika pa bo imela tudi Občina.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki