E-UTRIP
Featured Kočevje Narava & zdravje Novice Ribnica Zdravje

Ali v Kočevju in Ribnici poleg hitrih testov vedno opravijo tudi PCR test?

V zadnjem času je v številnih medijih tudi v naših, moč zaslediti informacije o številnih »lažnih« hitrih testih, ki pokažejo pozitiven rezultat, kasneje pa se s pomočjo naknadne izvedbe PCR testa izkaže, da so nekatere osebe dejansko negativne. Vse to je med zaposlenimi, predvsem v šolstvu in vrtcih povzročilo precejšen kaos, saj iz danes na jutri niso vedeli, ali se bodo na delo lahko vrnili vsi zaposleni, in temu primerno so morali tudi organizirati in prilagoditi nadaljnje delo.

Situacija pa je le še poglobila nezaupanje posameznikov, ki se čedalje bolj sprašujejo o smiselnosti tovrstnih ukrepov. Predvsem na družabnih omrežjih krožijo številne teorije zarot, med katerimi so najglasnejši tisti, ki trdijo, da s pomočjo hitrih testov vplivni posamezniki želijo zgolj zaslužiti velike količine denarja na račun davkoplačevalcev. A nihče ne ve, kaj je resnično v ozadju. Bi lahko bile takšne in podobne teorije resnične?

Kako je s testiranji v Kočevju in Ribnici?

Preverili smo, kako je tovrstnimi testiranji v Kočevju in Ribnici. Glede na velik delež napačnih rezultatov bi marsikdo pričakoval, da vedno opravijo tudi PCR test in se tako prepričajo o pravilnosti rezultatov (v tem primeru hitri testi dejansko ne bi bili smiselni). Vendar iz ZD Ribnica in Kočevje pojasnjujejo, da temu ni tako.

Direktorica ZD Kočevje, Polona Vidič Hudobivnik, pravi, da po izvedenem hitrem testu testiranje ponovijo s PCR testom zgolj v primerih, ko oseba ne kaže nikakršnih simptomov in ji je potrdilo pozitiven rezultat. V kolikor je hitri test pozitiven in oseba kaže vsaj enega izmed znakov morebitne okužbe pa testiranja ne izvajajo ponovno in se rezultat hitrega testa smatra za končnega.

Enakemu načinu dela sledijo tudi v ZD Ribnica. Temu modelu morajo namreč slediti prav vse zdravstvene ustanove v Sloveniji.

Torej se lahko vprašamo, koliko potrjenih pozitivnih testov je tudi dejansko pozitivnih. Glede na to, da so simptomi okužbe s koronavirusom zelo podobni navadnemu prehladu in da se v zimskem obdobju le-ti zelo pogosti, bi bili rezultati testiranj s PCR testi morda precej presenetljivi.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki