fbpx
E-UTRIP
Šola na Turjaku
Featured Iz naših šol Novice Občina Ribnica

Križi pri gradnji nove šole in vrtca na Turjaku

Občinski svet v Velikih Laščah je razdeljen pri projektu gradnje nove podružnične šole in vrtca na Turjaku. Na seji so obravnavali odlok o spremembi proračuna za 2021 in v njem analizo poteka načrtovane gradnje. Ta se je sicer z vsemi postopki začel še v času prejšnjega župana Antona Zakrajška.

Leta 2016 je bilo sklenjeno, da se zgradi objekt v velikosti okoli 1.300 kvadratnih metrov in okolica v izmeri tisoč kvadratnih metrov, za ceno dva milijona 135 tisoč evrov. »A se je s prihodom nove občinske oblasti projekt spremenil,« je v skupni izjavi zapisalo sedem od 12-ih občinskih svetnikov Ladka Deterding, Tatjana Devjak, Matjaž Gruden, Peter Indihar, Jakob Jaklič, Tina Kadenšek in Rudolf Rupar, ki sicer ne nasprotujejo izgradnji šolske stavbe, zavračajo pa način, kako se jo je lotila sedanja občinska uprava oziroma župan dr. Tadej Malovrh. Predvsem kažejo na visoko ceno in za to zadolževanje občine. Naložba se je namreč povečala na vseh postavkah.

Denarja preprosto ni. Se bo treba zadolžiti

Objekt naj bi tako po novem meril malo manj kot dvatisočpetsto kvadratnih metrov, okolica pa tri tisoč kvadratnih metrov. Seveda sorazmerno podvojeni velikosti je poskočila tudi cena, in sicer na štiri milijone 600 tisoč evrov. Razlog za to naj bi bil dvig vseh stroškov, ki spremljajo gradnjo. Podpisani občinski svetniki menijo, da je treba glede na sedanji čas še nekoliko počakati, vmes pa poiskati dodatne vire financiranja, saj gradbeno dovoljenje tako ali tako velja pet let. Občina bi se po predlogu župana zadolžila za 2,1 milijona evrov, v prihodnjem letu pa še za 1,2 milijona evrov za gradnjo kuhinje na matični šoli v Velikih Laščah, kar znaša 7,8 odstotkov sredstev od dovoljenih osem odstotkov sredstev zadolževanja, glede na proračun občine za 20 let.

Šlo naj bi za napako projektanta

Kasnejši preračun investicije je postregel z novimi številkami. Podpisani občinski svetniki so zapisali, »da so po srečanju z županom, odbori, z zunanjimi člani, nadzornikom in strokovnjaki dobili nov izračun.« Šlo naj bi za napako projektanta, zaradi česar se je znesek naložbe znižal za 700 tisoč evrov. Zato čakajo na nove informacije in nove odločitve, ki bodo v korist občanov. In takrat bodo za.

Župan je dejal, da je ob prestavitvi sledljivosti priprave projekta in projektne dokumentacije poudarjeno, da projekta ne bodo mogli financirati z lastnimi sredstvi. Kot možnost pomembnega vira vidi v prijavi na razpis Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, objavljen pred kratkim, za pridobivanje evropskih sredstev. Občinski svet bo o gradnji šole (v njej pouk poteka od prvega do četrtega razreda) in vrtca na Turjaku odločal na seji občinskega sveta konec tega meseca.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki