E-UTRIP
Featured Novice Zanimivosti In zabava Zdravje

Kako ohraniti zdrava jetra

Jetra so organ, v katerih se nabirajo vsi strupi vneseni z nepravilno hrano, pretirano uporabo čistil ali z nepravilno uporabo sinteznih zdravil. Jetra so organ, ki ne bolijo. Vzrok je, da jetra niso oživčena. Jetra so tudi organ, ki se po poškodbah praviloma hitro obnavljajo. In katere bolezni jetra najbolj prizadenejo. Še pred leti niso bili razviti testi, s katerimi so ugotavljali zamaščenost jeter. Skoraj vsak, ki pride k meni po nasvet ima ugotovljene maščobe v jetrih. Jetra zelo prizadenejo tudi hepatistične bolezni, čeprav dosti ljudi ne ve, da ima enega od hepatitisov. V gospodinjstvih hočejo imeti vse ženske stanovanje absolutno čisto. Uporabljajo vse vrste čistil, čeprav bi za čiščenje lahko uporabljale sodo bikarbono. Ljudje, ki na delovnem mestu uporabljajo topila, razne lake pa tudi odpadna olja so izpostavljeni tveganju. Bolniki, ki uporabljajo več vrst sinteznih zdravil, predvsem zdravila proti bolečinam in pomirjevala dolgoročno prizadenejo jetra. Zato zdravniki priporočajo vsake toliko časa čistilne kure za jetra. Pri tem priporočajo uporabo grenke soli, sok grenivke, hladno stiskano oljčno olje. V predpisanih dozah je potrebno včasih uporabiti tudi olje ricinusa. Res je, da so pri teh kurah prisotne driske, vendar je potrebno potrpeti. Vsaj nekajkrat na leto bi moral vsak narediti kuro za čiščenje jeter.

Do sedaj nisem omenil hujših oblik obolelosti jeter. To so cirozna obolenja. Poznal sem znanca, ki je konzumiral dnevno kar precej alkoholnih pijač. Jetra je imel precej otečena. Dejstvo je, da ga jetra niso prav nič bolela. Z obema rokama se je udaril po jetrih in se pohvalil, da ga prav nič ne boli. Dejansko pa je imel jetra že zelo poškodovana in je zaradi ciroze čez določen čas tudi preminil. Glede na to, da ima ciroza kar nekaj stopenj, se na začetku da pozdraviti. Huje je tedaj ko so jetra že povsem kalcinirana in v tem slučaju za takega bolnika ni več rešitve. Bolniku se v tem stadiju napihne trebuh, ker se mu v jetrih nabira voda. Če poškodba res ni prehuda, takemu bolniku z močnimi diuretiki rešijo življenje, Potrebno pa je popolnoma spremeniti življenjske navade. Predvsem se je potrebno odpovedati alkoholu ( tudi pivu ), kajenju, slani in beli hrani. Če tudi to ne pomaga več dostikrat priporočajo zdravniki transplantacijo jeter, kar pa povzroča dodatne težave.

Poznam primere raka na jetrih. V tem primeru so zelo prizadete bezgavke. Pri tem se pojavljajo bolečine v križu, bolnik močno shujša. Ta oblika bolezni se praviloma pojavlja pri ljudeh, ki so celo življenje izpostavljeni alkoholu in nikotinu. Pri takem bolniku je potrebna najprej dieta. Po možnosti je treba takemu bolniku vrniti voljo do življenja. Obenem mu je potrebno povrniti težo in svetovati primerna naravna zdravila.

Pri nas na Plavici preventivno pa tudi kurativno priporočamo uporabo olja pegastega badlja, Eterično olje pegastega badlja namreč vsebuje silimarin, ki je edino naravno zdravilo za jetra. Ljudem priporočam nekajkratno kuro z oljem. Najbolj priporočam preventivno uporabo olja pegastega badlja. Tri tedne vsaj štirikrat letno popijte dve čajni žlički olja na dan tri tedne. Pri hujših oblikah obolelosti jeter priporočam obenem tudi pitje HEPA čaja na dan. V tem primeru naj bolnik pije hepa čaj dvakrat po tri tedne po štiri skodelice čaja na dan. Obenem naj bolnik sodeluje s svojim zdravnikom.

Jože Majes, kmetija Plavica

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki