E-UTRIP
Featured Kočevje Kronika Novice Občina

Kdo je kriv, da je kriminala v Kočevju vedno več? Koga je strah in zakaj?

Vir: kocevje.si

Za začetek naj poudarimo, da projekt, s katerim želi občina doseči zmanjšanje kriminala popolnoma podpiramo, pa vendar, dejstvo je, da se zgodba o povečanem kriminalu pri nas vleče že več let. Pozdravljamo odločen pristop in tudi sami si želimo sprememb zato bomo v prihodnje tej temi v naših medijih namenili še več pozornosti in jo tudi jasno in odločno podprli. STOP NASILJU!

Očitno pa je v zadnjih tednih prišlo do situacije, ko si oči ne morejo zatiskati niti tisti, pri tem »najbolj vztrajni« in ki so – roko na srce – na nek način soodgovorni za nastalo situacijo. Prebivalci že leta živimo v strahu in – ker nihče ni naredil nič, da bi bilo kriminala manj – imamo občutek, da je takšno življenje pravzaprav normalno. Enostavno smo se »sprijaznili« s tem, da moramo biti previdni vedno in povsod. O tem problemu (in podobnim) smo v naših medijih pisali in opozarjali že večkrat, pa smo bili vedno na koncu tisti, ki v prostor s svojimi članki vnašamo dodaten nemir. Očitno pa je (šele) uničevanje občinskega lastništva izbilo sodu dno. No, prebivalcem Kočevja ga je že davno, zato bomo s prstom pokazali na (so)odgovorne in od njih zahtevali drugačen pristop do problematike.

Policija

PU Ljubljana. Foto: policija.si

Ko pride do kaznivega dejanja lahko vsak občan poda anonimno prijavo, a tukaj se lahko tudi zatakne. Namreč, policija lahko prijavitelja povabi na sodišče kot pričo in ga ne zaščiti. Tako se je zgodilo pred kakšnim letom dni na Roški cesti, ko je prišlo do streljanja s pištolo v zrak in prijavitelj, ki je podal anonimno prijavo, je bil kasneje vabljen kot priča. Seveda ga je bilo strah soočenja s kršitelji in, kot je povedal sam, v prihodnje ne bo prijave nikoli več podal, saj ga je – zaradi groženj, ki jih je bil deležen – preveč strah za svoje življenje in življenje bližnjih.

Policije tudi ni videti v večernih urah v mračnem Gaju, kjer se dogaja veliko kršitev in ki je pogosto »zbirna točka« uničevalskih pohodov. Policija se, vsaj po naših informacijah, tudi ne odziva na manjše tatvine v trgovinskih centrih. Prepogosto se ukvarjajo s kontrolo prometa v centru mesta in postavljanjem radarjev na nekaj sto metrih nizke omejitve hitrosti, kot pa da bi se posvetili tistim pravim »kriminalcem« na področjih, kjer je kršitev ogromno. Morda res ne prekoračitev hitrosti, (še hujših) drugih dejanj pa definitivno.

No, naj opomnimo, da ne pišemo o POLICISTIH temveč o POLICIJI!

Seveda razumemo tudi policiste, ki se soočajo z velikim tveganjem, saj imajo sami pogosto težave z obravnavanimi prestopniki tudi v privatnem življenju. Prihaja do groženj, ki se prenašajo tudi na njihove družine in seveda gre razumeti, da je tudi njihov strah ogromen. Kdo bi tvegal lastno življenje in življenje najdražjih za nekaj sto evrov na mesec? Denimo, slišali smo, da policist kršitelja kaznuje s plačilnim nalogom, ta pa ga pred njim raztrga in se mu dobesedno smeji v obraz. Poleg tega pa imajo težave tudi z nadrejenimi, raznimi zagovori in zato so njihova ravnanja v enaki meri razumna, saj imajo občutek, da jih nihče ne ščiti. Imajo prav? Verjetno res.

Sodišča

Neodvisnost sodstva in neposeganje v sodnikove odločitve je po zakonu seveda določeno, a nedvomno se lahko za nastalo situacijo v Kočevju »zahvalimo« tudi sodiščem. Že leta 2016 smo denimo pisali o primeru, kjer je bila kršitelju kar sedemkrat izrečena pogojna obsodba za isto kaznivo dejanje. Kako je to mogoče? Kaj se s tem doseže? Takšne sodbe so milo rečeno preblage in nimajo nikakršnega učinka razen tega, da kršitelj s posmehom nadaljuje s kaznivimi dejanji, namesto da bi se ga odstranilo iz okolice. S svojim ravnanjem daje tudi ostalim (prijateljem, znancem, bližnjim) vtis, da se lahko dela kar želi in ne bo nikakršnih sankcij. Zagotovo se vedenje teh večkratnih prestopnikov prenese tudi na druge, ki zato postopajo enako, saj nenazadnje, zakaj ne bi?

https://www.e-utrip.si/v-kocevju-ribnici-velikih-lascah-se-kriminal-povecuje/

Tožilstvo

Podobno kot sodišča in sodniki ravna tudi tožilstvo. Denimo v primerih, kjer pride do poravnave, kršiteljem izrekajo krepko prenizke kazni. Na sodiščih se potem z le-temi strinjajo in tako so sodišča in tožilstvo za omenjeno problematiko ne samo neučinkoviti ampak s svojim ravnanjem takšna ravnanja celo vzpodbujajo.

Občinski inšpektorat

Foto: kocevje.si

Pristojnosti občinskega inšpektorata pravzaprav ne poznamo v popolnosti, a občutek imamo, da so njihove prioritete zgolj kaznovanje občanov za napačno parkiranje saj kam dlje od tega dejansko ne sežejo. Delajo samo do 15. ure, tako da stika s kršitelji pravzaprav nimajo, saj se večino kaznivih dejanj naredi v večernih urah. Zato jih tudi vabimo, da se večkrat sprehodijo skozi Gaj in si ogledajo, kdo vse uničuje občinsko lastništvo in se soočijo s kršitelji.

Občina Kočevje

Dokler bo Občina določeni skupini ljudi pomagala z nakupom nepremičnine v višini 15.000 EUR nepovratne pomoči (katere vir NI država), do takrat bomo imeli občutek, da ne misli resno s svojimi dejanji okoli kriminala. Dokler bo občina to skupino prebivalcev (seveda si ne upamo napisati za koga gre… nas je morda strah?) finančno podpirala, do takrat se problem ne bo rešil in dokler bo občina za reševanje romske problematike imela človeka, ki to problematiko ne zna reševati, do takrat bo stanje takšno. Nedolgo nazaj smo v enem izmed člankov pisali tudi o Persi Obranovič, ki se je iz Kočevja odselila zaradi nevzdržnih razmer – groženj in celo fizičnega nasilja – s sosedi Romi. Ti so ji celo zlomili roko, zaradi česar je bila tri dni hospitalizirana, iz bolnice pa si nazaj v Kočevje ni več upala vrniti. Nihče v Kočevju ji ni želel pomagati, niti Občina. Vse to se je dogajalo leta 2015 in že takrat smo opozarjali na povečan kriminal, pa slednja ni naredila nič. Ga. Obranovič je zapustila SVOJE stanovanje in sedaj živi kot podnajmenica v Ljubljani, v majhni garsonjeri, domače stanovanje pa je uničeno in izropano, saj ga seveda nikakor ni mogla oddati, kaj šele prodati. To je realna slika in velika klofuta Občini, ki se šele sedaj ukvarja s problematiko kriminala.

https://www.e-utrip.si/resevanje-romske-problematike-v-kocevju-na-racun-obcanov/

Učitelji, CSD, razni drugi uradniki

Foto: kocevje.si

Tudi zaposleni na Centru za socialno delo, pa učitelji in drugi uradniki, tudi trgovci, delavci na pošti… pogosto trpijo verbalno nasilje s strani nepridipravov. In kako naj ukrepajo? Oziroma, ali si sploh upajo? Kot že napisano, zakaj bi, če s tem ne dosežejo nič drugega, kot lastno škodo. Pravijo, da jih je strah podati prijavo, ker jih nihče ne ščiti in tega, da bi bili druga (no, verjetno že kar deseta) Persa Obranovič. In njihove »razloge« lahko popolnoma razumemo.

Tako. To je realna slika kočevske problematike in mi smo tisti, ki lahko s prstom pokažemo na vas in vam očitamo, da ste nas pahnili v mesto kriminala, izsiljevanja, umorov, napadov na osebje, nasilja nad otroki, pretepov, tatvin, ropov…

O tem priča naš spodnji članek, ko so o našem mestu pisali mediji iz celotnega Balkana in nas opisovali kot najbolj nevarno mesto v Sloveniji, pa se ravno tako ni naredilo nič. In tudi to je bilo pred več kot tremi leti.

https://www.e-utrip.si/sramota-kot-je-mesto-koevje-v-svojem-obstoju-e-ni-doivelo/

Na koncu želimo poudariti, da razumemo, da se naredi napaka, ne razumemo pa, da se napake delajo, ponavljajo in trajajo dlje časa. To je nedopustno. Predolgo je trajalo, da smo se (kot občina) zbudili, zato naši mediji v celoti podpirajo vse akcije okoli zmanjšanja nasilja v našem mestu, za katerega smo prepričani, da se ga lahko vrne v stanje, ko bo ponovno mirno in prijetno za bivanje.

S svojim ravnanjem želimo zbuditi zaspale v javni upravi jim jasno povedati, da hočemo mirno in dostojno življenje, jih spodbuditi k ukrepanju in pritisku na »višje« organe v Ljubljani. Tudi županu, g. Prebiliču čestitamo, da se je izpostavili in priznal, da imamo problem in prosil za pomoč. Prav tako želimo dati upanje in vzpodbudo vsem občanom. Res nam je dovolj in tega res ne bomo več prenašali.

Prijavite vsak dogodek na številko 113 in rešite Kočevje pred propadom. Ustavimo nasilje!

N.Š., I.G.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki