E-UTRIP
Featured Črna kronika Kočevje Kronika

V romskih naseljih v Kočevju našli zapuščene in necepljene pse, odpadke nepravilno odlagajo

V prejšnjem tednu smo o kontroli, ki so jo 10. 2. 2021 na območju Kočevja opravljali policisti v sodelovanju s kmetijskim inšpektorjem, delavci Finančne uprave RS, zdravstvenima inšpektorjema ter inšpektoricama Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (v tem prispevku). Zadevo smo raziskali pri vseh navedenih pristojnih organih, od katerih smo izvedeli, da so koordinator in pobudnik za izvedbo tokratne kontrole bili kočevski policisti, ki so vabilo za pristop k izvedbi poslali vsem omenjenim institucijam.

Psi zapuščeni in necepljeni

Po informacijah, podanih iz strani Uprave za varno prehrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, so kontrolo opravljali v dveh romskih naseljih, med drugim v naselju Trata. S kontrolo so tako preverjali obveznosti imetnikov hišnih živali glede registracije živali in pogojev reje živali predvsem psov. Na podlagi njihovih ugotovitev je pristojno zavetišče v enem izmed naselij na podlagi 29. člena Zakona zaščiti živali prevzelo zapuščene pse. V enem primeru je bil imetniku izrečen ukrep opozorila zaradi neizpolnjevanja obveznosti cepljenja psa proti steklini, v drugem primeru je bil rejcu živali izrečen ukrep glede zagotavljanja zaščite rejnih živali.

Sum nepravilnega odlaganja odpadkov

Policisti so ugotovili eno kršitev Zakona o javnem redu in miru in kršitelju izdali globo, prav tako pa so v treh primerih zaznali sume kršitve uredbe o odlaganju odpadkov in bodo podani predlogi za uvedbo postopka o prekršku pristojnemu okoljskemu inšpektoratu, sporočajo.

Zdravstveni inšpektorat pa je obenem opravljal kontrolo izvajanja odlokov izdanih na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih, zlasti glede prepovedi zbiranja, vzdrževanja ustrezne medosebne razdalje in uporabe zaščitne maske. Kršitve niso bile ugotovljene.

Tovrstne kontrole policisti opravljajo večkrat, poleg tega stalno sodelujejo z vsemi deležniki in inšpekcijskimi službam. Na območju Kočevja so jih izvajali že v preteklosti, nameravajo pa jih tudi v bodoče.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki