fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Zanimivosti & Zabava

Soli in pameti ni nikoli dovolj

Konjarji Ribniške doline so pred 25 leti na Štefanovo pri Novi Štifti pripravili prvi blagoslov konj in njihovih gospodarjev.

Nekoč jih je bilo okoli sto, tokrat pa se jih je, po megli in dežju, zbral dobra tretjina. »Ko smo bili enotna občina, nas je bilo veliko več. Kasneje sta Loški Potok in Sodražica šla na svoje, postali sta občini, tudi v krajevnih skupnostih Dolenja vas in Velike Poljane imajo svojo blagoslov, » je – ne tako množično – udeležbo »upravičeval« eden izmed konjarjev.

Za zdravje živine in njihovih gospodarjev je molil pater Mari Osredkar, sicer rektor tega svetišča.

»Sv. Štefan, ki ga krščanska cerkev slavi kot prvega mučenika, je bil izročilni zavetnik konj, zato pravim, da ja to naš dan, » je v pridigi še dejal pater.

Del obreda blagoslova konj in konjenikov je tudi sol, ki jo župniki »s pomočjo od zgoraj,« podelijo med konje in njihove lastnike. »Blagodejnost požegnane soli , za bistrost in pamet – je namignil nek drug konjar – bi kdaj pa kdaj, če že ne vsak dan, lahko zaužili tudi naši vrli politiki. Saj, da mnogim čedalje bolj manjka soli v glavi. Njegovim besedam (in priporočilom ) so zbrani seveda pritrdili. Soli in pameti ni nikoli dovolj.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki