E-UTRIP
Featured Kočevje Narava & zdravje Novice Ribnica Zanimivosti In zabava

Aleš, prejemnik priznanja za najbolj skrbnega lastnika gozdov

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je letos že enaindvajsetič, tokrat v Mariboru, podelil priznanja najbolj skrbnim lastnikom gozdov. Izbor je potekal med 14-imi območnimi enotami ZGS, iz katerih je bil izbran le po en predstavnik, ki izkazuje vrednote dobrega gospodarjenja z gozdom: tesno življenjsko povezanost z gozdom, strokovno izvedbo del v gozdu, spoštovanje večnamenske vloge gozdov, prizadevanje za varno delo v gozdu, skrb za ustrezno varovalno opremo in nenehno lastno usposabljanje na področju gozdarstva. Med prejemniki priznanj za skrbno delo z gozdom je tudi Aleš Prijatelj, doma iz Škrlovice pri Velikih Laščah, ki sodi v območno enoto Zavoda za gozdove Kočevje.

»Kmetova ni lahka, bi rekel, a je lepo kmetovati, seveda če se dela lotiš z veseljem,« je dejal Aleš, ki upravlja z dvajsetimi hektarji kmetijskih površin, toliko jih z najemom tudi kosi ter z okoli petnajstimi hektarji gozda, v hlevu pa hrani 50 glav živine (krave dojilje, pitanci in telice). Pri vseh opravilih mu pomagata soproga, ki je tako kot on pustil redno službo, in sin. »Z živino poleti ni večjih težav, saj se pase, res pa je, da je treba včasih pregledati ograjo električnega pastirja in napoditi medveda ali volka. To z zvermi je nevzdržno,« se potoži.

Da nadaljuje po poti, ki jo je sicer v manjšem obsegu tlakoval oče, je sklenil še v letih, ko je bil zaposlen v kovinskem podjetju Riko, iz Ribnice. Z leti se je s posodobitvijo strojnega parka širil, saj drugače v teh krajih ni mogoče (na večjem posestvu) preživeti zgolj od zaslužka zemlje in gozda. Na njegovih parcelah so se pred letom 2017, ko je vetrolom močno oklestil gozd, nahajala najdebelejša drevesa v krajevni enoti Velike Lašče. Posekan les je na manjši žagi v celoti predelal (stelja, embalaža, ogrevanje). Po ujmi ni okleval, lotil se je sanacije in je v pol leta posekal 650 kubičnih metrov lesa.

Izbor najbolj skrbnih lastnikov gozdov poteka od leta 1999, njegov namen pa je promocija odličnosti in skrbnosti pri gospodarjenju v zasebnih gozdovih ter tesnega sodelovanja lastnikov gozdov z javno gozdarsko službo.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki