fbpx
E-UTRIP
Milan Krek, direktor NIJZ-ja.
Aktualno Narava & zdravje Novice Zdravje

Se še niste prijavili na cepljenje? Danes pričakujte SMS!

Slovenija je končno rumena, saj smo pogoje za prehod iz oranžne faze izpolnili. Namreč, število okuženih je padlo pod 600, število hospitaliziranih pa pod 500. Kljub vsemu je Vlada na včerajšnji seji epidemijo na območju celotne države podaljšala še za 30 dni.

Prve rumene spremembe…

  • srednje šole in fakultete: brez omejitev,
  • druženje na javnih površinah se razširi na 50 ljudi,
  • sprostitve kulturnih in športnih prireditev za največ 50 % kapacitete in pod pogoji PCT – možno je izvajanje prireditev zunaj in znotraj na prizoriščih, ki omogočajo sedišča!
  • sproščanje nastanitvenih objektov pod pogoji PCT
  • mladoletni PCT pogojev v prisotnosti ožjih družinskih članov NE rabijo izpolnjevati, v kolikor pa se gibljejo samostojno, pa za njih veljajo enaki pogoji, torej pogoji PCT.

odpirajo se tudi kampi, igre na srečo, podaljšal se je obratovalni čas

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je sporočil, da lahko v 70 odstotkih svoje razpoložljive enote ponujajo tudi kampi (v ta odstotek niso zajeti pavšalisti), odpirajo pa se tudi igralni saloni in prireditve iger na srečo. Za vstop je seveda potrebno izpolnjevati pogoj PCT.

Na terasah lokalov bomo lahko uživali 3 ure dlje! Obratovalni čas se je podaljšal: od 5. do 22-ih!

Milan Krek, direktor NIJZ-ja: V zeleno fazo bi lahko prišli v prvih dneh junija!

G. Krek je na novinarski konferenci nastopil precej navdušeno, saj vsi grafi, tabele in kazalniki kažejo zelo vzpodbudne podatke. A vseeno, s sproščanjem povečujemo možnost okužb, imamo pa še vedno prisoten oziroma celo v večjem delu okužb tiste z britanskim sevom in je tako še bolj kužen. “To pogumno sproščanje moramo jemati res previdno, z upoštevanjem vseh ukrepov, ki smo jih določili,” pravi Krek.

Inštitut Jožeta Štefana napoveduje zeleno fazo že konec maja

Krek opozarja: Hitro smo lahko spet »oranžni« ali še kaj hujšega…
“Vsi govorimo kdaj bo zelena faza… pozabimo pa, da so tudi še oranžna, rdeča in črna!” Milan Krek, NIJZ.

Danes pričakujte SMS NIJZ-ja!

Krek je povedal, da vsi polnoletni, ki se še niste prijavili na cepljenje, danes dobite SMS s povezavo, preko katere se lahko prijavite in se vpišete na čakalno listo.

Izbira cepiva bo najverjetneje možna sredi junija.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki