fbpx
E-UTRIP
Aktualno Vreme

V četrtek in petek bo prevladovalo oblačno vreme

Za nami sta najbolj sončna in marsikje tudi najtoplejša dneva letošnjega junija, pred nami pa je spet nekaj bolj spremenljivih dni. Od severa se nam namreč približuje višinsko jedro hladnega in vlažnega zraka, ki bo jutri, v četrtek in petek, povzročalo nastanek krajevnih ploh in neviht. Vendar pa vremenska napoved, vsaj kar se tiče podrobnosti, še zdaleč ni enostavna.

Kot vidimo na priloženi karti, je višinsko jedro hladnega zraka precej majhna tvorba, katere premiki le za nekaj deset kilometrov lahko povsem spremenijo potek vremena. Nekaj podobnega se je zgodilo v preteklem tednu, ko je vse do četrtka kazalo, da bo nedelja sončna in suha, na koncu pa smo imeli precej oblačno in ponekod tudi deževno vreme. Kaj lahko pričakujemo tokrat?

Kot kaže, se bomo nahajali na obrobju višinskega jedra hladnega zraka, kjer je vreme običajno najslabše. Tukaj se namreč stikata dve temperaturno različni zračni masi, ki povzročata nastanek krajevnih padavin, predvsem ploh in tudi neviht. Sredino jutro bo sicer marsikje še sončno, popoldne pa bo oblačnost od severa naraščala. Na Gorenjskem in Koroškem bo do nastanka krajevnih padavin prišlo že sredi popoldneva, kasneje pa lahko tudi ponekod drugod.

V četrtek in petek bo na severu prevladovalo oblačno vreme, na jugu pa bodo lahko vmes tudi daljša sončna obdobja. Skozi ves dan bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, ki jih bo predvidoma največ v krajih ob meji z Avstrijo. Zaradi nepredvidljivosti višinskega jedra hladnega in vlažnega zraka je danes sicer še težko natančno predvideti, kako pogoste in intenzivne bodo padavine.

Ob koncu tedna bomo pod vplivom sredozemske zračne mase, zato bo ozračje bolj stabilno, vročina pa se bo stopnjevala. Temperature bodo marsikje dosegle in tudi presegle 30 stopinj Celzija, zelo verjetno pa bo že v prihodnjem tednu vreme spet bolj spremenljivo.

Rok Nosan, vremenoslovec

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki