fbpx
E-UTRIP
Featured Hrana Kočevje Novice Zdravje

S salmonelo okužen kebab smo jedli tudi v Kočevju!

Uprava za varno hrano je ugotovila, da smo v Sloveniji v zadnjih dveh mesecih in pol pojedli kar 4 tone kebaba, okuženega s salmonelo in ostanki zdravil. S takšnim mesom je poslovalo kar 38 ponudnikov te pri nas zelo priljubljene hrane, med katerimi se najde tudi kočevski.

Mesa poljskega porekla je k nam v 5-tonski količini prišlo od decembra do sredine februarja, ko so ga umaknili. Eno tono so uspeli še vrniti v skladišče distributerja, kjer čaka na uničenje, ostale 4 tone pa smo žal že pojedli. Nekaj kilogramov tudi pri ponudniku kebaba iz Kočevja.

Kaj, če smo pojedli okuženo meso?

Če okuženo meso dobro prepečemo ali prekuhamo, uničimo tudi salmonelo. Problem pa se pojavi, ker ostane na mizi, pultu, deski, skratka površini, katere se je dotikalo okuženo meso. Namreč, če druga živila pripravljamo na tem istem mestu, se salmonela nanje prenese.

Okužbe s salmonelo se kažejo kot črevesna bolezen. Pojavi se driska, bolečine v trebuhu, bruhanje, včasih tudi visoka telesna temperatura.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki