fbpx
E-UTRIP
Proti je glasovalo več kot 80 odstotkov volivcev.
Featured Narava Narava & zdravje Novice Politika

REFERENDUM: potrebovali vsaj 340.000 glasov, dobili pa so jih več kot 677.000

Včeraj je na skoraj tri tisoč voliščih potekal referendum o noveli zakona o vodah, ki ga je Vlada Republike Slovenije sprejela 30. marca 2021. »Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah, ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 30. marca 2021?« se je glasilo vprašanje na glasovnicah, na katerih je izbiro »proti« označilo skoraj 680.000 volivcev.

Referenduma se je udeležila skoraj polovica volilnih upravičencev!

Referendumska udeležba je bila druga najvišja v samostojni Sloveniji, višja, 58-odstotna je bila le udeležba na referendumu izpred 14-ih let, ko se je odločalo o zakonu o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic.

Svoj glas je (do) včeraj do 19. ure oddalo skoraj 900.000 volilnih upravičencev, kar je skoraj polovica, več kot 80 odstotkov glasovnic je bilo označenih s »proti« sprejetju novele zakona o vodah.

Kvorum je presežen, zakon je zavrnjen. Ker je proti glasovalo več kot 20 odstotkov volilnih upravičencev (kar je skoraj 340.000 polnoletnih državljanov), so nasprotniki sprejetega zakona uspeli.

Opozicija rezultat referenduma tolmači tudi kot izraz nezadovoljstva javnosti do aktualne vlade, kateri so volivci na referendum takorekoč izdali nezaupnico.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki