fbpx
E-UTRIP
Izredna seja občinskega sveta Občine Kočevje.
Featured Gospodarstvo Kočevje

O najhujši tragediji na Kočevskem

Vseh 24 svetnic in svetnikov kočevskega občinskega sveta se je izčrpno seznanilo z delovno nesrečo, ki je prejšnji četrtek zjutraj stresla lokalno okolje in pri tem poleg izgube petih življenj (trije tujci, voznik cisterne, ki je slovenski državljan in zaposlen v podjetju Melamin), ter povzročene velike – izračun je 36 milijonov evrov – materialne škode na podjetju s 70-letno tradicijo, na noge v paniki in strahu dvignila celotno prebivalstvo.

Izognili so se najhujšemu

»Že med potjo iz Ljubljane sem po radijski zvezi usklajeval začetek intervencije, ki se je začela 37 minut po osmi uri, končala pa ob 21.47. Igorju Kaliniču, ki je vodil moštva sem svetoval, naj se tja raje napoti z manjšo skupino mož, saj, bog ne daj, v primeru česa hujšega – verižne eksplozije so bile realna možnost – bi bilo žrtev »na naši strani« veliko,« je Leon Behin, poveljnik Gasilske zveze Kočevje, slikovito svetnikom zlagal detajle celodnevnega boja z ognjem in predvsem nevarnostjo, ki bi pri tem lahko resno ogrozila tudi življenja vseh, ki so sodelovali pri intervenciji. Ključno za uspeh gašenja začetnega požara na pretakališču in krotenju ognjenih zublje , da se ne bi širili na bližnje rezervoarje vnetljivih snovi in z razlitjem povzročili verižne eksplozije oziroma razdejanje neslutenih razmer, je bilo hlajenje rezervoarja z metanolom. S tem je bila odprta pot, da so se sicer šele v popoldanskih urah prebili do kraja, kjer so v prostorih kontejnerja umrli tuji državljani, voznika in delavca, ki je pretakal snov, pa naj bi prizadela silovita moč eksplozije.

Vzrok nesreče?

Domnevno naj bi – podrobni izsledki kriminalistične preiskave še niso poznani – ravno onadva, kljub izkušnjam in znanjem, ravnala napačno pri protokolih, ki spremljajo tudi vse manipulativne dejavnosti v podjetju. V napačni rezervoar iz cisterne naj bi se pretočila večja količina snovi, ki naj bi po tem povzročila eksplozijo. Prej so reševalci prišli do 19-letnega Jureta K., ki naj bi ga pred hujšimi opeklinami spodnjega dela telesa rešilo sedenje – delo v viličarju. Mladenič športnega duha, ki je vnet kolesar, se še zdravi v UKC Ljubljana. »Iz bližnjega Škrilja nam je nemudoma v pomoč priskočila vojska, v načrtu, saj je sprva kazalo na tragedijo neslutenih razmer, smo načrtovali klic na pomoč helikopterskih enot iz tujine,« je del (črnega) scenarija opisal Primož Velikonja, vodja urgentne službe ZD Kočevje.

Poškodbe cistern

Poleg rezervoarja, ki je bil v požaru uničen, je mehanske poškodbe utrpelo večje število sosednjih rezervoarjev, vendar iz njih ni prišlo do sekundarnih izlitij snovi, je svetnikom razložil dr. Igor Mihelič, skrbnik za naložbe in tehnologije v podjetju. Največ škode je ob siloviti detonaciji, ki je povzročila požar na elektro instalacijah in omarah, nastalo v elektro prostoru v objektu smolarne, kjer so procesni računalniki. To je srce podjetja, ki s stališča sanacije predstavlja dolgoročno največji problem in bo zahteval najmanj poldrugo leto, predenj se vzpostavi, proizvodnja pa naj bi kmalu stekla v obratu impregnacijskih čevljarskih vlaken v bližini kotlovnice.

V podjetju so se najprej lotili čiščenja (dekontaminacije) v tako imenovani rdeči coni, to je na širši lokaciji eksplozije in pretakališča, na katerem stoji avto cisterna s še nekaj kubičnih metrov surovine, ki jo bodo odpeljali na sežig v tujino.

Zagotovljena delovna mesta in plače, nekateri na (začasno) delo v tujino

Stisko sicer po svoje čuti vseh 230 zaposlenih, saj je tovarna zaprta, čeprav v nesreči ni bila v celoti poškodovana. Po sklepu nadzornega sveta bodo vsaj še šest mesecev redno prejemali enake plače, aprilske so izplačali dan po nesreči. V tem času jih bodo večino vključili v sanacijska dela ali druge aktivnosti, poleg tega se pogovarjajo s tujimi partnerji za zaposlitev določenega števila ljudi pri njih, nekaj jih bodo vzela domača podjetja. Nihče ne bo ostal brez dela, zagotavljajo vodilni, ki se sicer zavedajo, da so zaradi tega dogodka izgubili dolgoletno zaupanje med ljudmi, za povrnitev le-tega pa je kot pravo smer ocenili razumno razpravo na seji občinskega sveta, da vsi deležniki v prostoru stopijo skupaj.

Pod drobnogledom javnosti. Kako povrniti zaupanje?

Štefanič je na pobude javnosti, da naj bi tovarno ali pa njene enote zaradi varnosti kar dislocirali, dejal, da je organizacijsko postavljena kot celota in je nedeljiva, pri širitvi (novih programov) pa bi zagotovo skušali ubrati to pot. To bodo, takšen je sklep lokalne skupnosti naloga posebne komisije, v njej bodo predstavniki zainteresirane javnosti, občinskega sveta, stroke, podjetja, ki bo imela nalogo ne le, da spremlja potek sanacije po nesreči, ampak tudi iskanje alternativne lokacije ob morebitni širitvi podjetja. Drugi sklep je pravzaprav apel vsem podjetjem, iz katerih so zaposleni (gasilci) pri intervenciji sodelovali, da ne bodo vlagali zahtevkov za refundacijo dohodka v času izostanka z delovnega mesta, ki jim sicer po zakonu pripadajo.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki