E-UTRIP
Dom Featured Narava & zdravje Novice Zdravje

Nevarnost mišje mrzlice!

Letos bo spet mišje leto. Strokovnjaki že opozarjajo na nevarnost okužbe z mišjo mrzlico, zato moramo to bolezen že zdaj doma redno zatirati, da preprečimo prenamnožitev miši in podgan in s tem povečanje okužb.

Na Inštitutu za varovanje zdravja opozarjajo, da se mišja mrzlica z živali lahko prenese na človeka. Bolezen povzročajo virusi, večinoma pa se pojavlja v poletnih mesecih in jeseni, ko se ljudje več zadržujejo v naravi oziroma delajo na polju ter v gozdu. Doma, v vrtnih hiškah, kleteh in shrambah moramo vzpostaviti učinkovite preventivne ukrepe, da bomo preprečili razvoj glodavcev. Zelo pomembno jim je preprečiti vstop v notranjost prostorov in tudi odstranjevanje odvečnih materialov, v katerih živali lahko gnezdijo.

Zaščitimo svoja dihala

Ljudje se lahko z virusom okužimo ob vdihavanju prahu. Če najdemo poginule miši ali mišje iztrebke, najprej temeljito prezračimo prostor in se v času zračenja ne zadržujmo v prostoru. Nato površine, kjer so iztrebki ali poginule miši, razkužimo. Pri delu uporabljajmo rokavice iz lateksa. Po razkuževanju in odstranitvi iztrebkov in poginulih glodavcev je nujno prostor in površine še mokro očistiti.

Grozi mrzlica

Čas od okužbe do pojava znakov bolezni je 2 – 4 tedne, bolezen pa lahko poteka v več fazah. V začetku se pojavijo predvsem visoka vročina z mrzlico, močan glavobol, hude bolečine v ledvenem predelu in trebuhu. Bolniki imajo boleče oči, obraz in očesne veznice pa so pordeli. V primerih hude bolezni se po nekaj dneh visoke vročine pojavijo krvavitve po koži in sluznicah ter znaki odpovedi ledvic, kar pomeni, da je močno zmanjšano izločanje urina in da so v urinu beljakovine in kri. Bolniki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici.

Ukrepajmo hitro

Za zatiranje miši in podgan priporočamo uporabo rodenticidnih vab Ratimor, ki so na voljo v dveh oblikah: mehka vaba je izredno sočna vaba in se ji glodavci enostavno ne morejo upreti. Je dokazano najbolj ješča vaba na trgu in učinkovita tudi, ko je na voljo dovolj druge hrane. Primerna je za vse notranje – bivalne prostore, kot tudi za shrambe, kleti, kolesarnice in skladišča. Parafinski bloki so nekoliko trši in vsebujejo odlične sestavine, ki privabljajo vse glodavce – izjemno učinkoviti so tudi za podgane. Zaradi njihove sestave so uporabni tudi v vlažnih prostorih (kot so hlevi, vlažna skladišča, kanalizacijski in jaški za odpadne vode…) ter v okolici stavb.

Obe obliki vab omogočata delovanje že ob enkratnem zaužitju. Za doseganje še boljše učinkovitosti imajo vabe zamik delovanja (tudi do 4 dni), saj le na ta način glodavci slabega počutja ne povežejo z vabami. Vsebujejo tudi grenko sredstvo, ki povzroča bruhanje ob zaužitju.

Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki