fbpx
E-UTRIP
Babica Alenka.
Aktualno Narava & zdravje Starševstvo Starševstvo Zanimivosti & Zabava Zdravje

Mednarodni dan babic in babičarjev: 14 babic, 1338 novorojenčkov

Porod je fizično in tudi psihično zahtevno stanje. Mame sicer rade rečemo, da je to najhujša bolečina, ki je takoj po rojstvu otroka pozabljena. Skozi proces poroda, skozi paleto čustev in stanj, porodnico spremljajo babice. Že samo ime »babica« zveni prijetno. Seveda ima vsaka porodnica svojo zgodbo, a pri večini so bile babice velika podpora. 5. maja so babice in babičarji obeležili svoj dan in veselili so se ga tudi v porodnišnici Novo mesto. Z njimi smo se pogovarjali o njihovem plemenitem poklicu, o veselih trenutkih in tudi o tragičnih izidih poroda.

Kako lepo je, ko v porodni sobi zaslišiš jok novorojenčka in vidiš solze sreče mame. Lepo je, ko po napornem porodu prime svojega otroka in polna adrenalina na vse hudo pozabi. 14 babic iz novomeške porodnišnice ima privilegij, da te trenutke doživlja vsak dan.

Del ekipe babic iz Novega mesta. Od leve proti desni Nina, Verida, Sabina, Simona, Klavdija.

V letu 2021 se je v porodnišnici Novo mesto rodilo 1338 otrok, 76 več kot v preteklem letu.

»Zadnja leta nasploh opažamo trend naraščanja števila porodov. Eden od razlogov bi lahko bil naša naklonjenost naravnim pristopom k porodu, k čemur stremi vedno več nosečnic oziroma porodnic. Omogočamo jim, da po svojih željah sledijo dogajanju v lastnem telesu in rojevajo v različnih položajih, tudi na porodnem stolu ter v vodi. Seveda, če porodni proces poteka normalno, brez zapletov. Velja poudariti, da so veliko in pomembno merilo za naše delovanje prav potrebe in želje nosečnic in porodnic, glavno pa še vedno ostaja varnost tako njih samih kot tudi njihovih otrok,« poudarja Damjana Koželj, dr. med., predstojnica Oddelka za ginekologijo in porodništvo.

Predstojnica razmišlja, da je razlog za večji obisk porodnišnice Novo mesto tudi v ponudbi nadstandardnih nastanitev po porodu. Prve dni po porodu, ko otročnice spoznavajo svojega novorojenčka in svojo novo vlogo, si želijo zasebnosti. Po drugi strani pa želijo tudi družbo in podporo partnerja ali celo celotne družine. Med korono so ženske rojevale brez spremljevalcev in v tem obdobju se je še bolj obelodanilo dejstvo, da je prisotnost spremljevalca še kako zaželena. »Ustrezna podpora in spodbuda v porodni sobi doseže sproščujoč učinek in posledično lažji potek samega poroda. Priporočeno je, da se tovrstna podpora ne konča neposredno po rojstvu otroka, temveč se nepretrgoma nadaljuje tudi v prve dni skupnega življenja z otrokom in nato naprej. Prav slednje je možno omogočiti prav z nadstandardnimi nastanitvami. Te namreč mamicam in otrokom ponudijo tako zasebnost kot tudi možnost sobivanja s partnerjem in celo že obstoječe družine. Vzpostavljanje družinskih vezi, ki so za razvoj otroka in zdravega družinskega okolja zelo pomembne, je tako res maksimalno omogočeno,« pove Jelka Cimermančič, mag. vzg. in menedž. v zdr., glavna medicinska sestra Oddelka za ginekologijo in porodništvo, ki tudi opravlja delo babice.

Posebna porodna soba.

Napredek v zahtevah nosečnic in v znanju babic

»Ali imate porodni načrt?« To vprašanje so mi zastavili ob mojem porodu. Presenečena, da kaj takega sploh obstaja, sem odgovorila le, da želim, da hitro mine. Ja, pričakovanja nosečnic in porodnic so se z leti precej spremenila. Bodoče mame zdaj dosti vedo, med seboj si delijo različne izkušnje, nasvete in jih s seboj prinesejo tudi v porodno sobo.

»Prav zato je potrebno, da se do neke mere spreminjamo vsi, ki za njih skrbimo. Po zmožnostih, ki nam jih omogoča trenutni zdravstveni sistem jim sledimo in se jim prilagajamo, ob tem pa še vedno in v prvi vrsti skrbimo za visok nivo strokovnosti, kakovosti in varnosti ter to tudi zagotavljamo. Vsekakor je vedno bolj izrazna potreba po tako imenovani celoviti in kontinuirani zdravstveni in babiški oskrbi ter negi nosečnic in porodnic ter otročnic in novorojenčkov. Ta med drugim zajema tudi specializirano babiško oskrbo ne le v porodni sobi neposredno ob rojstvu otroka temveč tudi v času nosečnosti in po porodu v prvih dneh bivanja v porodnišnici in nato naprej doma. Pomembno je sodelovanje in dopolnjevanje med vsemi tistimi profili zdravstvenih delavcev, ki imajo ustrezno znanje, da ponudijo in zagotovijo vse tisto, kar nosečnice, porodnice, otročnice in novorojenci potrebujejo,« odgovarja Cimermančičeva.

Pred leti je bil babiški poklic v porodnišnici Novo mesto bolj podrejen medicinski znanosti in tako manj samostojen. Danes je sodelovanje med babicami in porodničarji bolj partnersko, dopolnjujoče in predvsem dobro sodelujoče. Temelji na medsebojnem spoštovanju in priznavanju.

»Medsebojno spoštovanje, sodelovanje in dopolnjevanje je rdeča nit tudi v odnosu med babicami in medicinskimi sestrami. Dopuščamo, da vsak profil doprinese za kar je najbolj usposobljen in tako prispeva k optimalni zdravstveni oskrbi in posledično zadovoljstvu vseh tistih, ki se odločijo, da obiščejo našo porodnišnico,« zagotavlja osebje.

Kolikor porodov, toliko zgodb – tudi tragičnih

»Pozdravljeni, sem Polona in bom vaša babica. Se veselite?« Tako nekako se mi je predstavila babica, ki me je iz triaže odpeljala proti oddelku. Kar naenkrat je začela jokati, povedala mi je, da je to njen prvi samostojni porod in zato takšen odziv. Jokala ni od strahu ampak zaradi sreče. Kljub temu, da je bila mlada, mlajša od mene, sem ji popolnoma zaupala. In kljub temu, da porod ni bil šolski, jo imam v lepem spominu. Vsaka porodnica ima seveda svojo izkušnjo in zgodbo. Zanimive zgodbe pa na drugi strani seveda doživljajo tudi babice.

Babica Anka kot porodnica.

»Teh je res veliko. Predvsem takšnih, ki se nas dotaknejo na prav poseben način in poskrbijo, da jih še dolgo nosimo v sebi. Nekatere v lepem, nekatere v nekoliko manj lepem spominu. Tudi začetek poklicne poti babice je pester in precej težak. Predvsem v porodni sobi, kjer poseben izziv prav doživljanje in predelovanje dogodkov, ki so lahko izredno lepi in srečni, pa tudi izredno naporni in težko sprejemljivi. Naporno pa ni le doživljanje temveč tudi samo strokovno pristopanje, ki od vseh sodelujočih pri porodu zahteva veliko znanja, izkušenj ter pravilnega in pravočasnega odločanja in ukrepanja,« pojasnjuje babica Jelka.

Porod v vseh primerih žal ni vedno le srečen dogodek. Porodne komplikacije so žal prisotne in reševanje le teh je lahko izredno zahtevno. Porod je namreč zelo nepredvidljiv proces. »Slab izid poroda je v današnjem času nedopusten, vendar je realno možen, kljub temu, da je s strokovnega vidika narejeno prav vse, kar je možno. Tako babice kot tudi porodničarje in medicinske sestre prav slednje zelo prizadene. Žalost, ki jo ob tem čutimo, nehote nosimo domov in jo podoživljamo,« so iskrene babice.

A dodajajo, da k sreči v porodništvu prevladujejo lepi trenutki in ti potrjujejo privilegiranost tega poklica.

Hvala, babice in babičarji za vzpodbudo, motivacijske besede in lep sprejem na svet.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki