fbpx
E-UTRIP
Društva Featured Glasba Kultura Novice Ribnica

Ko kamen vrti se, po Ribniško

Od leta 2010 pod okriljem Turističnega društva Grmada uspešno deluje folklorna skupina z istim imenom, ki šteje 16 plesalcev (osem parov) in štirje godci. Plešejo in ohranjajo ribniško folklorno izročilo, njihovo glavno vodilo pa je skrbeti za kulturno in etnološko dediščino prednikov. Za sabo imajo bogato bero nastopov v domači občini in izven njenih meja; junija so denimo nastopili na mednarodnemu festivalu na Ohridu. Vsako leto se udeležujejo območnih revij folklornih skupin v okviru JSKD. Plešejo pod vodstvom učitelja in koreografa Zmaga Lebena.

Letni pregled dela je skupina predstavila v prostorih TVD Partizana, v okviru tradicionalne prireditve Ribniški večer plesa in pesmi. V goste so povabili člane folklorne skupine Bloke, ljudske pevce iz Vrha nad Laškim in humorne zbadljivce, Radio Mlajku iz Hrovače. Večer je izzvenel res lepo tudi zaradi koreografije, ki jo je pripravila domača skupina. Poimenovali so jo »Ko kamen vrti se«, ki so jo prvič izvedli lani. »Mline in mlinarje namreč doslej ni nihče na ta način postavil na oder,« je dejal Leben. Da pride in prevzame skupino, ga je svoj čas nagovorila neutrudna Mara Okorn, sicer večletna predsednica Turističnega društva Grmada, ki je zaslužna, da je bila folklorna skupina ustanovljena pred devetimi leti. »Smo predvsem dobra družba, ki ob nastopih prenaša pozitivne vibracije. Bržkone sem zaradi tega toliko časa z njimi,« je vtisov poln Leben, ki je plesal v Folklorni skupini France Marolt in hkrati bil njen učitelj.

Skupina, ki je poleg Lončkov iz Dolenje vasi edina v ribniški občini, ima prostore v preko sto let stari šoli na Velikih Poljanah, ki je nekakšen podeželski muzej učenosti. Živi muzej pa je seveda tudi folklora, ki v svojemu programu prikazuje del življenja pred okrog sto leti na Ribniškem. »Ja, po tem nastopu se bomo začeli pripravljati na naš jubilej, prihodnje leto. Seveda sproščeno, z druženjem ob praznovanju rojstnih dni in drugih prigod, ki jih gojimo ves čas obstoja skupine,« je še dejala Okornova.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki