fbpx
E-UTRIP
Featured Avto-moto Novice

Intervju: Jernej Rogelj – Kako vozilo ustrezno pripraviti na zimske razmere?

Zimski čas je čas, ko moramo ustrezno zavarovati tudi jeklene konjičke ter jih pripraviti na ekstremnejše vremenske pogoje. Vozila so v tem času izpostavljena nizkim temperaturam, svoje pa prispevata tudi sneg in led. Kako je v tem času najbolje poskrbeti za vozilo, nam je povedal Jernej Rogelj iz podjetja Avtoservis Rogelj d.o.o., ki je z nami delil še mnogo drugih nasvetov o primernem ravnanju v teh mesecih.

Podjetje Avtoservis Rogelj d.o.o. svojo dejavnost opravlja na dveh lokacijah. Kleparska in avtoličarska delavnica deluje v Podpeči, pred nekaj leti pa so odprli poslovno enoto v Kočevju. Servisna delavnica v Kočevju nudi celostne storitve na področju servisiranja osebnih, terenskih, tovornih vozil ter avtobusov in delovnih strojev.

O tem kako, pomembno je poznati vse trike za najboljšo oskrbo in pripravo avtomobila, priča tudi anekdota, ki jo je z nami delil Rogelj. »Nekaj let nazaj smo bili na potovanju z avtodomom. Ker nam je znanec priporočil, da so v neki državi nizke cene goriva, smo se odločili, da jo prečkamo in ogled pokrajine izkoristimo še za ugodno točenje goriva. Začetno navdušenje se je kmalu razblinilo, ko je moč motorja v naslednjih dneh začela pešati. Iz te zgodbe smo se naučili, da je bolje točiti kvalitetno gorivo. Ne samo, da smo naredili veliko nepotrebnih kilometrov, tudi avtodom je potreboval servis in menjavo filtrov,« pove.

Iz vaše anekdote lahko sklepamo, da so kakovostna goriva izjemnega pomena za brezhibno delovanje vozil. Zakaj je kvaliteta tako pomembna?

Tako je, kakovost goriva je zelo pomembna, saj vpliva na življenjsko dobo elementov napajalnega sistema in ključnih motornih delov v avtomobilu. Redna uporaba tovrstnih goriv pa se prav tako kaže v nižji porabi goriva in manj emisij v okolju.

Na kaj je potrebno biti pozoren pri izboru goriv v zimskih mesecih in kakšni so vaši nasveti za pripravo vozila v tem času?

Vozilo je v zimskih mesecih še bolj izpostavljeno obremenitvam. Nizke temperature nam lahko hitro prikličejo kakšno jutranjo nevšečnost, ko nam avto ne vžge. To lahko preprečimo, da že pred padcem temperatur preverimo stanje akumulatorja, veliko pa v zimskih dneh pomeni tudi uporaba dobrega goriva, ki mora biti z višjim cetanskim številom, kar pomeni še bistveno večjo sposobnost samovžiga goriva, tako pri zagonu motorja, kot tudi med samim obratovanjem avtomobila. Po standardu za dizelsko gorivo EN590 je minimalno cetansko število 51 enot, dizelsko gorivo Q Max iQ Diesel pa se odlikuje s cetanskim številom 58, zato najbolj priporočam prav slednjega. Zaradi višjega cetanskega števila je vžig vozila boljši in hitrejši, kar pa je še posebej pomembno pri zagonu hladnega motorja.

Kakšen je vpliv goriv na vozila?

Goriva močno vplivajo na posamezne dele vozila, kot je brizgalni filter, izpušni filter, dpf filter in podobno. Vsa goriva Q Max so preizkušena z mednarodnimi motornimi testi, ki so preverjali stanje v motorju po preteku testnih ciklusov ter izmerili učinke na porabo goriva in emisije. Redna uporaba Q Max tako dokazano vpliva na zdravje elementov napajalnega sistema in ključnih motornih delov. Servisni intervali so pri današnjih vozilih vedno daljši in v kolikor se uporablja slabša goriva, lahko le ta povzročajo raznorazne okvare. Zato je zelo pomembno, da je gorivo dobro in da je izgorevanje čim boljše.

Zakaj gorivo Q Max iQ Diesel tako prednjači pred ostalimi?

Vsa goriva Q Max so razvita v skladu z najnovejšimi trendi in usmeritvami pri aditiviranju goriv, saj vsebujejo zgolj vrhunske aditive. Gorivo Q Max iQ Diesel vsebuje kar 2x več aditivov od običajnih dizelskih goriv, kar pa omogoča visoko kakovost in optimalno izgorevanje. Bogat paket aditivov v gorivu Q Max iQ Diesel poskrbi za sposobnost čiščenja in ohranjanja čistosti površin motornih delov. S čistilnim učinkom “Clean up” poskrbijo za odstranjevanje že nastalih oblog, z učinkom za ohranjanjem čistosti “Keep clean” pa za zaščito površin pred nastajanjem novih oblog. Q Max iQ Diesel poleg tega vsebuje še zelo učinkovit paket detergentnega aditiva, s katerim je ob stalni uporabi mogoče doseči skoraj popolno čistost površin skozi celotno obdobje obratovanja motorja. S tem praktično v celoti ohranimo moč motorja ves čas njegovega obratovanja – t.i. “Zero power loss”, torej brez izgube moči po predpisanem intervalu obratovanja.

Kakšna pa je kakovost goriv na splošno?

Gorivo v Sloveniji je več kot zadosti dobro. Tako kot je lahko odličen naš lokalni mehanik, je lahko odlično gorivo, ki ne prihaja iz tujine. Kakovost Q Max dokazuje vrsta mednarodnih certifikatov in akreditacijskih listin. Petrol naftni laboratorij, neodvisna institucija, ki nastopa v vlogi glavnega slovenskega naftnega laboratorija, pa preverja kakovost Q Max goriv in drugih goriv na našem trgu. V okviru skupine Petrol delujeta Laboratorij Petrol, ki je akreditiran po standardu ISO/IEC 17025 za preskuse in analize goriv, maziv in kemičnih proizvodov, in Kontrolni organ, ki je akreditiran po standardu ISO/IEC 17020, za nadzor meril pretoka tekočin, tlaka v pnevmatikah in opreme, ki deluje pod tlakom.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki