fbpx
E-UTRIP
Set za samotestiranje.
Featured Novice Politika

Dr. Pokorn: Samotestiranje je kot vrtanje po nosu

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je predstavil sam potek in protokol samotestiranja učencev tretje triade osnovnih šol in srednješolcev. Poudaril je, namen prostovoljnega samotestiranja varnejše okolje v šolah za učence, dijake in zaposlene. S tem želimo zagotoviti pravočasno identifikacijo vseh okuženih in preprečiti nadaljnje širjenje.

Študije kažejo, da redno testiranje zmanjša št. okužb kar za 50 %.

Tri glavne prednosti samotestiranja

Vindišar je kot glavne prednosti samotestiranja naštel 1. enostavnost uporabe testov, saj si učenec sam vnese paličico le dva centimetra globoko, 2. hitrost, ker dobimo rezultat testa v 15-ih minutah ter 3. vključenost v ugotavljanje splošne okuženosti populacije, saj s testiranjem učencev oziroma dijakov lahko (prej) “najdemo” nove prenašalce virusa.

96-odstotna zanesljivost

Pri samotestiranju se bodo uporabljali verificirani testi s 96-odstotno zanesljivostjo, kar pomeni, da se vendarle pričakuje tudi določen delež lažno pozitivnih oziroma lažno negativnih testov. Bo pa vsak pozitiven hitri test treba potrditi še s standardnim PCR testom.

Testiranje bo potekalo 1x tedensko (ob ponedeljkih zjutraj),
Srednješolci začnejo že v petek!

KME (Komisija RS za medicinsko etiko) je popolnoma podprla ta projekt, za katerega pravi, da je enostaven, neagresiven, učinkovit in odgovoren, saj se s tem kaže prispevek učencev k aktivnemu zmanjševanju posledic epidemije.

Birokracija in prevzemi testov v rokah šol

Vodstva osnovnih in srednjih šol bodo sama prevzemala teste v določenih regijskih izpostavah in jih razdelili med učence. Poskrbeti morajo za organizacijo procesa, torej “mehurčke”, ki bodo preprečili mešanje učencev ter na koncu očistiti in razkužiti površine, prezračiti prostor… Šole so tudi prve, ki bodo v primeru pozitivnega testa ukrepala po pravilih in protokolu NIJZ-ja. Učenca se takrat izolira v naprej predvidene prostore, zato se ob upoštevanju vseh navodil ne govorimo o visoko rizičnih stikih zato lahko vsi nadaljujejo šolanje.

Šola pokliče starše, starši obvestijo zdravnika, ki učenca napoti na PCR testiranje. Starši jih pridejo iskat, grejo domov ali pa, v kolikor je mogoče, kar takoj na PCR testiranje. Če je ta test negativen, obvelja slednji, kar pomeni, da je učenec negativen in se lahko vrne k pouku.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

NOVO: Pozitiven učenec ne “povzroči” karantene

Tudi, če je test pozitiven in je torej učenec zbolel za Covid-19, razred NE GRE v karanteno, saj se predpostavlja, da so bili vsi zaščitni ukrepi upoštevani.

Pogoj za izvajanje samotestiranja je soglasje staršev.

Otroci z znaki covida naj vseeno ostanejo doma!

Gre za presejalno testiranje – torej skoraj nekako “preventivno” testiranje, ki je namenjeno tistim, ki ne kažejo znakov akutne okužbe dihal. Učenci se tako ne smejo zanašati na njih v smislu “lahko grem v šolo, saj se bom že tam testiral.”

6 korakov samotestiranja

Državni sekretar Vindišar nam je še zavrtel predstavitveni video s koraki oziroma protokolom samotestiranja, ki je bil danes posredovan z Ministrstva za zdravje na Miistrstvo za šolstvo. “V petek je bil video predstavljen tudi ravnateljem, zato bi sedaj morali imeti dovolj informacij,” je povedal Vindišar.

Navodila:

  1. previdno odpremo vse pripomočke za samotestiranje;
  2. odstrani pokrovček na mali plastenki in ekstrakcijski pufer iztisni v epruveto;
  3. v eni roki drži epruvetko, z drugo roko si odvzemi bris pbl. 2,5 cm globoko in petkrat zaokroži in nežno podrgni po sluznici, v obeh nosnicah;
  4. bris vstavi v epruveto z ekstrakcijskim pufrom in z njim 20 sekund mešaj, zavrti ga vsaj petkrat;
  5. Epruvetko zapri s pokrovčkom s tulcem navzgor in previdno nakapaj 3 kapljice v manjšo odprtino na testni ploščici;
  6. počakaj 15 minut in rezultat je tu.

INTERES: okoli 20 % še vedno, “se pa odstotki zvišujejo,” pravi Vindišar.

Dr. Marko Pokorn: Samotestiranje je v bistvu vrtanje po nosu

Dr. Marko Pokorn, direktor Pediatrične klinike v Ljubljani je na današnji tiskovni konferenci predstavil svoje poglede na šolanje in samotestiranje pri otrocih. Poudaril je vsakodnevno srečevanje z otroci in mladostniki, ki trpijo hude duševne stiske. “Ključno je, da se otroci vrnejo v šole in da izobraževanje poteka na klasičen način, kot so ga otroci vajeni,” je jasen Pokorn. Seveda pa mora to izobraževanje potekati na varen način. Meni, da je samotestiranje otrok korak v pravo smer in, da bi to morali storiti že prej. “To je nekaj, kar otroke v končni fazi postavlja v aktivno vlogo pri soočanju s pandemijo. Oni v bistvu sami zagotavljajo varnost lastnega šolanja,” razloži.

Hitri antigenski testi so način testiranja, ki ga na pediatriji uporabljajo že od sredine novembra, do včeraj so opravili že 5.200 testov pri otrocih in spremljevalcih ter odkrili 43 okužb. Delež pozitivnih je bil manj kot 1 %. Vse pozitivne izvide so preverili s PCR testi, polovica je bila pozitivna tudi tam.

Dejansko je hitri test primeren zato, ker vam da odgovor hitro, v 15-ih minutah. Res, da so nekoliko manj občutljivi, a vendar so bistveno bolj dostopni in več, ko je virusa v dihalih prisotnega, večja verjetrnost je za pozitiven test. Torej, hitri terst dobro prepozna kužne osebe.

“Če že otrokom omogočamo normalno šolanje, s tem tudi medicinsko dovoljjujemo, da si otroci lahko vrtajo po nosu, vsaj enkrat na teden. In s tem še poskrbijo za varnost,” malo za šalo, precej pa zares še pove Pokoron.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki