fbpx
E-UTRIP
Narava & zdravje Dobro je vedeti Narava Zanimivosti In zabava

Da bo »pasja« vročina vzdržna tudi za pse

Lastniki psov dobro vemo, kako zveste prijatelje imamo ob sebi. Naši štirinožni družinski člani vedno poskrbijo za dobro voljo, smeh, vragolije in gibanje, zato je najmanj, kar mu lahko vračamo, enaka mera ljubezni in primerna skrb v vseh (vremenskih) razmerah.

Če se ljudje poletja, visokih temperatur in žgočega sonca veselimo že kar lep čas, pa so takšni dnevi za naše štirinožne prijatelje zelo naporni in neprijetni, saj vročino prenašajo popolnoma drugače kot mi. Težje se ohladijo, potrebujejo več počitka in so lahko – v izogib mnogim nevšečnostim – fizično aktivni zgolj zgodaj zjutraj in zvečer, ko se temperature spustijo vsaj na 25 stopinj. Kako jim lahko poletne razmere in pasjo vročino kar najbolj olajšamo in na kaj moramo biti poleti še posebej pozorni?

Toplotni udar – kako ga prepoznamo?

Kot lastniki štirinožnega kosmatinca sigurno že vemo, kako pomembno je, da ima le-ta ves čas na voljo svežo vodo, senco in hladnejše zavetje, kamor se lahko ob najhujši vročini umakne. »Še boljše je, če je lahko žival vsaj v času največje vročine v notranjih prostorih, ki so običajno prijetno ohlajeni,« se strinjajo tudi na Veterini Novo mesto in opozarjajo, da se v času, ko je zunanja temperatura zelo visoka, izognete aktivnostim z vašim ljubljenčkom, saj se lahko hitro pregreje. Toploto namreč odvajajo le z znojenjem med blazinicami in preko jezika s sopenjem, s tem pa z izhlapevanjem izgubljajo tekočino, ki jo je potrebno nadomestiti, še dodajo.

»Ko naravni mehanizem uravnavanja temperature ni več sposoben vzdrževati in uravnavati normalne telesne temperature (pri psih je to do 39,0°C) in pride do prekomernega dviga le te, nastopi stanje imenovano toplotni udar.

»Za toplotni udar je značilno pospešeno dihanje oziroma glasno sopenje, žival je nemirna, se slini (slina je gosta in lepljiva), ima povišan srčni utrip, lahko se začne tresti , notranja stran uhljev je vroča, rdeča, dlesni so motno sivkaste, temno rdeče, jezik je živo rdeč. Zaradi izgube vode v telesu nastopi dehidracija, lahko je prisotno bruhanje ali driska, kuža deluje prestrašeno in dezorientirano. Pomembno je pravočasno ukrepanje, sicer sta posledici šok in usodni konec,« pove Timoteja Andrijanič, dr. vet. med. na Veterini Novo mesto.

»Prva pomoč, ki jo lahko nudite psu ob toplotnem udaru poleg tega, da se obrnete na veterinarja je ta, da ga umaknete v hladen, senčen prostor, ter ga začnete ohlajati. Pričnete pri tačkah in počasi nadaljujete proti spodnjemu delu trebuha. Hladite lahko s tekočo vodo, katera naj ne bo ledena ali pa npr. z mokrimi brisačami, ki jih morate zaradi segrevanja menjavati. Ohlajajte postopoma, da preprečite termični šok,« svetuje Andrijaničeva.

Igra z vodo je najboljše »zdravilo«

»V igri z vodo lahko psu precej olajšate vroče dni in hkrati poskrbite tudi za lastno osvežitev. Pozornost namenite tudi koži okoli smrčka, na konicah ušes in trebuščku, ker je lahko občutljiva na sončne opekline. Zaščitite jih lahko s sončnimi kremami primernimi za kužke. Vsekakor ne gre pozabiti na blazinice na tačkah. Če je potrebno, zamenjajte rutino sprehoda, se izognite asfaltu, uživate na travnatih površinah in gozdnih poteh, in prav tako po potrebi zaščitite blazinice s temu namenjenimi kremami,« še svetuje Timoteja Andrijanič, dr. vet. med..

Živali ne puščajte v avtomobilih!
Žal je še vedno najpogostejši razlog toplotnega udara puščanje živali v avtomobilih. Vedno imejte v mislih, da se v avtu, ko je zunanja temperatura 21 stopinj Celzija, le-ta po 10 minutah dvigne že na 32 stopinj, po 30 minutah pa na kar 40 stopinj Celzija. Zato vemo, da se poleti, ko temperature sežejo tudi preko 30 stopinj Celzija, le-te v avtu po 30 minutah dvignejo tudi do 60 stopinj, kar je za žival lahko usodno.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki