fbpx
E-UTRIP
Lisa Lindahl, Linda Mille in Polly Smith so kot študentke izumile športni modrček.
Aktualno Dobro je vedeti Zanimivosti & Zabava

MODRČEK: pobeg iz okov korzeta

Čeprav se »dan brez modrčka« na prvi pogled morda zdi kot še ena pogruntavščina Instagram človeka, ima ta dan čisto drugačen pomen. Oktober je mesec, posvečen osveščanju o raku dojk. 13. oktober pa je dan, ki ženske spodbuja, da se znebijo okov nedrčka in seznanijo s simptomi raka dojke. Kako in kdaj nas je modrček ujel v »okove«? In po drugi strani, kdaj je postal naša opora?

Če bi iskali izumitelja modrčka, bi se pošteno namučili. Ta kos perila je na svetu verjetno toliko časa, kot so na svetu ženske. No, skozi zgodovino pa se je spreminjal in prilagajal kulturi, času in spolnemu okusu. Od preprostih trakov, ki so jih čez prsi nosile antične atletinje do bogate čipke. Modrček je bil deležen evolucije.

A še preden se dotaknemo današnje mode, ki je to spodnje perilo spremenila v skoraj osrednji del oprave, ostanimo v zgodovini.

Antične ženske med vadbo.

Modrček obstaja odkar obstaja ženska

V mnogih pogledih se je izkazalo, da so bile starodavne civilizacije pravzaprav zelo napredne. Da je žensko telo drugačno, da prsi potrebujejo oporo, so se zavedali tudi stari Egipčani. Ženske so za modrček uporabile pravokoten kos blaga, ki so ga prepognile in pošile po robovih. S cevi podobnim kosom blaga so nato pokrile psi. Tudi grška umetnost prikazuje kos oblačila, ki je omejevalo ženske prsi.

V srednjem veku so ženske tesno povijale prsi s kosom blaga, težile so k temu, da so bile prsi videti čim manjše. Takratne ženske je vodilo načelo »prikriti in podpreti«, začele so uporabljati tudi steznike. Stezniki so bili na začetku ravni in visoki, prsi se v njih niso bohotile, kot imamo navadno mislih. Ženske so nosile tudi oprijeta oblačila, ki so že sama po sebi dajala oporo in sploščila ženske atribute.

Renesansa je očino v vseh pogledi prinesla preporod. Razkazovanje ni bilo več tabu, prišel je čas za dekolte. Bogata renesančna oblačila so prsi povzdignila navzgor. Zakaj takšen preobrat? Miselnost takratne družbe je bila, da so čvrste in velike dojke povezane z bogatimi in lepimi ženskami. Renesančna ženska je bila tako skregana z dojenjem, saj so verjele, da dojenje škoduje videzu lepega dekolteja.

Viktorijanci steznikov niso opustili – nasprotno, steznike so še dodatno zategovali. Pas se je čedalje bolj tanjšal, prsi so se še bolj bohotile. Zdravje žensk pa je pešalo, pogosto jim je bilo slabo, izgubljale so zavest. Žrtve mode – v dobesednem pomenu.

Evolucija korzeta.

Rojstvo sodobnega modrčka

Modrček, ki je najbolj podoben današnjemu, je leta 1869 oblikovala Herminie Cadolle. Francozinja je preoblikovala korzet. Pravzaprav ga je razpolovila, en del je oblikovala v modrček z naramnicami, drug del pa pustila v obliki korzeta, da je podpiral prsi.

Leta 1907 je beseda »Brasiere«, kar lahko prevedemo kot modrček, prvič omenjena v modni bibliji Vogue. Leto kasneje je beseda celo umeščena v Oxfordski slovar.

Tako imenovani modrček z golim hrbtom se je pojavil leta 1914, izum si svoji Američanka Mary Phelps Jacobs. Želela je ustvariti modrček, ki ženske ne bo oviral pri zabavi. Pripadnica Newyorške smetane je skupaj sešila dva robčka in roza svilen trak in si tako prisvojila patent v vrednosti 1500 dolarjev.

Za »pokop« korzeta in vstajenje modrčka je zaslužena prva svetovna vojna. V času vojne je namreč primanjkovalo kovine, ki so je bili stezniki polni. Oblasti so ženske pozivale, da opustijo nošenje korzeta, logična alternativa je tako postal vse bolj uveljavljen modrček.

Ida Rosenthal in njen mož William sta zaslužena, da poznamo ti. košarice. Od takrat se modrčki razlikujejo po velikosti košaric.


Izumiteljica sodobnega modrčka.

Modrček pa podpore ni dobil pri feministkah, ženske so ga primerjale celo z mučilno napravo in postal je razlog za protest. Med tekmovanjem za Miss Amerike je skupina 400 žensk v smeti odvrgla modrčke in ličila in protestirala proti pritiskom družbe.

A razvoj modrčka se ni ustavil, nasprotno, leto 1947 prinese »push up« modrček, ki je atribute povzdignil še višje. Modna ikona Marilyn Monroe je zaslužena za koničast videz prsi.

Morda je bil športni modrček vmesna pot med udobjem in »družbenimi pritiski«, ki jih je izvajala moda. Leta 1977 so študentke Lisa Lindahl, Linda Mille in Polly Smith izumile to prijaznejšo različico. Izumiteljice so kmalu navdušile vse večje znamke spodnjega perila.

Dober modrček je osnova za celoten videz oblačila. Pogosto imamo ženske doma nekaj modrčkov, ki nam stojijo kot vliti in jih posledično raje nosimo. Priporočljivo je, da se ga opere vsaj enkrat na teden. Da se ne poškoduje, za pranje uporabite posebno vrečko. Povprečna življenjska doba modrčka pa traja od 6 do 9 mesecev.

ml.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki