fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Novice

Varna kurilna sezona: Kako zmanjšati tveganje za požare in zastrupitve?

V Sloveniji imamo približno 2000 požarov letno na objektih. Pred začetkom kurilne sezone pristojni vsakoletno opozarjajo na varno uporabo malih kurilnih naprav, kljub temu v času kurilne sezone gasilci večkrat posredujejo zaradi dimniških požarov.

Uporabniki mora zagotoviti preglede malih kurilnih naprav, njihov vpis v evidence, dovoliti izvajanje storitev s strani dimnikarjev, omogočiti pregled malih kurilnih naprav in sporočiti kakršnokoli spremembo, morebitne ugotovljene pomanjkljivosti pa odpraviti.

Peči, ki že nekaj let niso bile v uporabi, naj bi dimnikarska služba znova pregleda. Da so izpolnjeni pogoji za varno delovanje in učinkovitost, pa je treba pregledati tudi na novo vgrajene peči. Še posebej je to pomembno za večstanovanjske stavbe, kjer ne ogrožamo samo sebe, ampak tudi stanovalce nad in pod nami.

Nevarnost požara in zastrupitve

Peči na tekoče in plinasto gorivo je potrebno očistiti in pregledati enkrat letno, letni pregled je nujen tudi pri pečeh na trda goriva, ki pa se čistijo pogosteje, in sicer dva- do štirikrat na leto. Rednega čiščenja morajo biti še posebej deležne stare klasične peči, štedilniki in kamini, v katerih se velikokrat znajdejo tudi plastika in ostali odpadki.

Zato je pomembno, da so kurilne naprave pravilno vgrajene, uporabljati moramo tudi ustrezen suh les, pravilno mora biti urejen tudi dovod zraka. Le na tak način bomo preprečili, da ne bo prišlo do zamašitve v ceveh in dimniškega požara.

Če do požara kljub temu pride, pa moramo o tem nujno obvestiti dimnikarsko službo, ki bo preverila, ali so napake na dimniku oz. sami napravi ter te odpraviti.

V času kurilne sezone pa ne smemo pozabiti tudi na nevarnost zastrupitev z ogljikovim monoksidom. V Sloveniji je teh primerov nekaj vsako leto, tudi takšnih s smrtnim izidom. V primeru slabega lesa, neposušenih in vlažnih drv, slabe nastavitve kurilnih naprav je nepopolno izgorevanje in nastajanje ogljikovega monoksida večje, posledično je večja tudi verjetnost zastrupitve.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki