fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

Spominsko leto 2024 posvečeno 70-letnici predšolske vzgoje

S prerezom traku in nagovori predstavnikov javnih zavodov ter vodstva vrtca sta Andraž Caserman, ravnatelj Vrtca Ribnica in župan Samo Pogorelc naznanila začetek praznovanja 70. obletnice organizirane predšolske vzgoje v Ribnici oziroma začetek spominskega leta 2024.

Caserman je podrobno predstavil razvoj predšolske vzgoje od leta 1953, ko je bil odprt vrtec v prostorih takratne deške šole, danes OŠ Franceta Prešerna v stavbi A. Vrtec, v katerega je bilo vpisanih 31 otrok, je tedaj vodila Mara Koprivec. Leta 1976 je bila s sredstvi samoprispevka zgrajena prva faza montažnega Marlesovega vrtca s šestimi oddelki, kuhinjo ter pripadajočimi prostori na Majnikovi ulici. Leta 1977 je postal vrtec prvič samostojen in je dobil naziv po narodni heroini, Vrtec Majde Šilc. Ravnateljevanje je bilo zaupano Andreji Hojč, ki je to predšolsko ustanovo odlično vodila vse do svoje upokojitve leta 2010.

Večje število otrok in širitev

Vse večje število otrok je zahtevalo širitev vrtčevskih prostorov, zato je bila leta 1984 izvedena druga faza dograjevanja vrtca, za katero sta denar skupaj zagotovili podjetje Riko in skupnost otroškega varstva, tri leta pozneje pa še tretji del zidanega vrtca. Leto kasneje pa je vrtec začel izvajati celodnevne dejavnosti v 18 oddelkih za 407 otrok. V začetku leta 2010 se je pojavila problematika majhnega obstoječega vrtca, kar je privedlo do tega, da je občina Ribnica skupaj z Arhitekturno zbornico izdelala natečaj za novi vrtec. Dela je izvajalo podjetje Riko. Prva faza novega vrtca je bila odprta leta 2013, druga faza pa leta 2014.

V vrtcu, ki deluje na treh lokacijah, imajo danes v 27 oddelkih 482 otrok in sto zaposlenih, trenutno pa nimajo čakalnih vrst. Osrednja prireditev ob 70. obletnici predšolske vzgoje bo 14. marca. »In na to smo ponosni, imamo res lep vrtec,« je ob slovesnosti poudaril Samo Pogorelc, svoj čas tudi »malček« v ribniških vrtčevskih vrstah.

(mgć)

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki