fbpx
E-UTRIP
Mag. Stojan Rovan, direktor Gozdarstva Grča in mag. Robert Tomazin, direktor družbe SiDG.
Aktualno Gospodarstvo Kočevje

SiDG kupil stavbo na Marofu: »Z današnjim podpisom je sedež SiDG »zabetoniran« v Kočevje

Družba Slovenski državni gozdovi, d. o. o. (SiDG), je včeraj s podjetjem Gozdarstvo Grča, d. o. o., Kočevje, sklenila pogodbo o nakupu poslovne stavbe v Kočevju.

Kupoprodajno pogodbo so podpisali glavni direktor SiDG g. mag. Robert Tomazin, poslovni direktor SiDG g. Matjaž Juvančič, finančni direktor SiDG g. Andrej Janša kot zastopniki kupca ter direktor Gozdarstva Grča g. mag. Stojan Rovan kot zastopnik prodajalca.

Družba SiDG, ki je bila v letu ustanovljena z ZGGLRS v letu 2016, ima sedež v Kočevju. Je največje gozdarsko podjetje v državi in po številu zaposlenih tudi največji zaposlovalec v Kočevju. Deluje sicer na več lokacijah, ki so razporejene po celotnem območju Republike Slovenije, poslovna stavba pa se nahaja na Rožni ulici 39 v Kočevju, kjer ima družba poslovni naslov. Za poslovno stavbo je družba doslej imela sklenjeno najemno razmerje.

Najemnina dela poslovne stavbe je za podjetje SiDG znašala okoli 12.000 evrov mesečno.

SiDG v NAKUP…

V prvih sedmih mesecih poslovnega leta 2021 so Slovenski državni gozdovi že presegli čisti poslovni izid celotnega poslovnega leta.

Z namenom gospodarnejše ureditve potrebnih poslovnih prostorov ter ob tem zagotovitve večje stabilnosti za svoje poslovanje, se je družba odločila, da bo odkupila poslovne prostore, ki jih trenutno najema. Z lastnimi poslovnimi prostori sedeža družbe bo družba lažje sledila svojim ostalim ciljem, kot so podpora izobraževalnemu in znanstveno-raziskovalnemu delu, spodbujala razvoj podeželja ter na področju gozdov, gozdarstva in lesarstva omogočala usposabljanje strokovnega osebja. Tako bo naredila tudi korak k oblikovanju centra dejavnosti gozdarske proizvodnje v Republiki Sloveniji.

Družba torej kupuje poslovno stavbo s pripadajočim funkcionalnim zemljiščem, dostopnimi potmi in parkiriščem v velikosti 4.666 kvadratnih metrov, za ceno 925.000,00 evrov.

IN PRENOVO:

Čez eno leto bo to moderen lesen objekt

Sam objekt je bil zgrajen leta 1978, po svojem namenu in zasnovi prirejen takratnemu času, zato ga bo družba ustrezno sanirala oziroma prenovila, da bo s tem tudi glede na lokacijo – nahaja se namreč v podnožju Stojne oziroma v osrčju kočevskih gozdov – postal reprezentativen objekt, ki bo vezni člen med gozdarsko dejavnostjo in večanjem dodane vrednosti lesa iz slovenskih gozdov.

»Predvidevamo celovito prenovo, energetsko sanacijo, želimo doseči, da bo stavba sovpadala z okoljem in dejavnostjo, s katero se SiDG ukvarja. Kljub temu, da je stavba stara 43 let, bo po obnovi Kočevcem in Kočevju, pa tudi zaposlenim v ponos,« razloži mag. Robert Tomazin, direktor SiDG.

Dela se bodo začela spomladi naslednjega leta

Mag. Robert Tomazin, direktor SiDG.Foto: Alen Dabič.

»Z začetkom gradbene sezone v letu 2022 bomo začeli s sanacijo stavbe, in sicer po principu »od zgoraj navzdol, saj je po mnenju stroke možno stavbo sanirati pod pritiskom, kar pomeni, da se v spodnjih etažah lahko normalno opravlja delo. Za vsako etažo računamo, da bomo porabili en mesec, nato pa se bomo lotili še zunanjosti – fasade in okolice. V procesu projektiranja zunanje ureditve bo bistveni del lesena fasada iz modificiranega lesa. Fasada bo predstavljala značilne drevesne vrste slovenskih pokrajin kot npr. koroški macesen, pokljuška smreka, roška bukev… in bo tudi nekakšna učna delavnica, kjer bodo ljudje lahko spoznavali razne drevesne vrste. Pričakujemo, da bo prenovitev stavbe v celoti zaključena sredi leta 2022,« še pove direktor, mag. Robert Tomazin.

V tem objektu je trenutno zaposlenih okoli 80 ljudi, kar je glede na sedanjo ureditev prostorov absolutno preveč. Del zaposlenih se bo preselil tudi v objekt na lokaciji avtomehanične delavnice Rogelj, kjer je SiDG prostore kupil prejšnji teden.
»Do konca leta računamo, da bo na SiDG-ju zaposlenih okoli 350 ljudi, v prihodnjem letu pa še več,« je povedal finančni direktor družbe SiDG, Andrej Janša.

Skupni strošek kupnine in prenove naj ne bi presegal 2.500.000 evrov. »To je znatno manj od predračunske vrednosti novogradnje, ki bi bila na območju Mahovnika,« še pojasni Tomazin.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki