fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Hrana Narava & zdravje Novice Šport Zdravje

Kako ugoditi kulinaričnemu foodiju in ljubitelju narave?

Lokalni ponudniki Velikih Lašč in Dobrepolja so združili moči in v soboto, 18. maja, povabili na kulinarični sprehod ob mednarodnem dnevu očarljivih rastlin, ki se prične in konča na Trubarjevi domačiji na Rašici. V muzejskem kompleksu očeta slovenskega knjižnega jezika in prve knjige, na ta dan široko odpirajo vrata, saj je 18. maj tudi mednarodni dan muzejev.

»Obiskovalce pričakujemo že ob 9. uri, da si bodo lahko v miru ogledali domačijo, poklepetali ob stojnicah in si sredi zelenja privoščili kavo,« pojasnjuje Metka Starič iz Zavoda Parnas, ki na Trubarjevo domačijo skozi čezmejni evropski projekt Uživam tradicijo (Interreg Slovenija-Hrvaška) umešča inovativne kulinarične dogodke, med katerimi je tudi mednarodni festival božičnega kruha.

»Tradicionalna kulinarika je magnet, ki navduši obiskovalce. A ponudniki morajo biti pravilno registrirani za svoje aktivnosti, kar je eden ključnih kriterijev za vključevanje v kulinarično transverzalo od Panonije do Jadrana. Povezujejo jo raznolike kulinarične delavnice ter festivali in kulinarične ture na slovenski in hrvaški strani,« pove sogovornica, ki skozi projekt Uživam tradicijo spodbuja dobre prakse aktiviranja dediščinskih skupnosti v čezmejnem območju osmih partnerjev projekta.

Za pohodnike bodo pripravljene štiri kulinarične postaje. Za prvo bo poskrbelo Društvo za ohranjanje dediščine z Gradeža, ki je širši Sloveniji že dobro poznano po sušenju sadja v vaški sušilnici sadja in v decembru kot vasica z največ jaslicami na prebivalca. Pohodniki dobijo tudi (kulinarično) zaščito pred zmaji, saj pot vodi mimo Zmajevega gnezda v Natura 2000, območje Skedenca nad Rajturnom.

Picerija Adam v Ponikvah je skozi dediščino fužinarstva in oglarjenja skupaj s Turističnim društvom Dobrepolje razvila hišno specialiteto – dobrepoljsko kopo, ki bo na voljo na drugi točki. Lokalni vodniki bodo pohodnike popeljali po Rimski cesti Jerneja Pečnika, ob kateri so označili očarljive rastline. Te razveseljujejo domačine obeh občin na vsakodnevnih jutranjih pohodih po stari rimski cesti med Ponikvami in Velikimi Laščami.

Na velikolaški strani tretji kulinarični postanek pripravlja Kmetijska zadruga Velike Lašče. Očarljive rastline velikolaških travnikov in pašnikov vsekakor vplivajo tudi na kakovost pridelanega mesa in mleka, velikolaška specialiteta pa je zorjena govedina, ki jo na pravi način znajo pripraviti le redki.

Sledi še povratek na Trubarjevo domačijo ob robu Natura 2000 območja Mišja dolina, za četrto kulinarično točko pa bo poskrbela Lili Mahne s Kmetije Pr’Mohorju. Pri pripravi sladkega poobedka jo bodo vodile očarljive rastline.

Zahtevnost poti? 8-kilometrska pot ni naporna, saj vodi po urejenih gozdnih poteh, zadnji del po asfaltu, zanjo boste skupaj s postanki potrebovali okrog tri ure in pol. Svetujejo športno obutev ter stekleničko z vodo v nahrbtniku. Udeležba na lastno odgovornost, ob prometnih cestah pa po prometnih pravilih. Startnina znaša 10 evrov za odrasle in 5 evrov za osnovnošolce (predšolski brezplačno) in je namenjena le pokrivanju stroškov hrane ob poti.

Predhodne prijave so zaradi organizacije obvezne, prijavnice najdete na spletni strani www.zavod-parnas.org, kjer dobite tudi vse dodatne informacije.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki