E-UTRIP
Featured Glasba Kultura Ribnica Umetnost

Aljaž Vesel podira evropske meje

Če je nekdo rojeni talent, povrh pa izjemno preprost in dovzeten do ljudi, mu je zagotovo trasirana pot uspeha. In rasti. Ne le, da je, kot se temu reče, rojen pod srečno zvezdo, Sodražan Aljaž Vesel, ki je lani dopolnil 30 let, pod njo tudi žari. Takšen je videti na opernih odrih prestižnih evropskih mest ali v domačem kraju, kamor zavije večkrat na leto.

»Ne bom rekel, da me v Sodražico in okolico vsakič prikliče domotožje, jaz niti z rojstno dolino pravzaprav nisem nikoli pretrgal. Ona me zaziblje k počitku, z njo se tudi prebujam. Je že tako, da, ko se v hipu premislim, se takrat usedem na vlak ali letalo in… Evo mene med domačimi,« se je Aljažu zasmejalo med prijatelji. »Glas mora imeti pavzo,« je še pristavil.

V Švico se je iz Ljubljane po končani srednji elektrotehnični šoli, smer telekomunikacije, vmes pa je eno leto obiskoval konservatorij za balet in glasbo, odrinil pred devetimi leti. Na visoki šoli umetnosti v Zürichu je z maturo srednje šole opravil sprejemni izpit, med stotimi kandidati iz celega sveta pa je bil med osmerico, ki je bila sprejeta v prvi letnik. Po študiju, ko je izpilil osnovno obrt, je nenehno rasel, zavedajoč se, da je bil po štirih letih šele na začetku poti.

»Res je to, kar ste rekli. Prav tako je tudi res, da sem se od takrat hkrati izobraževal in nastopal. Švica je seveda izstopna točka vseh mojih poti po Evropi. Ne bom vsega našteval. Po predlanski in lanski sezoni, polni presežkov, tudi z vstopom v milansko skalo, sem 22. junija letos debitiral v vlogi Maxa v operi Der Freischütz, skladatelja C.M. von Weber. Kraj dogodka je bil oder najlepšega naravnega teatra v Evropi (Felsenbühne Rathen),« Aljaž ni skrival popolnega zadovoljstva.

Slavni najlepši naravni teater v Evropi, kjer so se Aljažu uresničile sanje.

Razkril je tudi, da je dokončal svoj drugi pedagoški magisterij, od avgusta pa bo član solističnega opernega ansambla v Theateru Radebeul-Dresden (Landesbühnen Sachsen), saj je z njimi že podpisal dvoletno pogodbo. Drugo leto bo za 31-letnega že uveljavljenega tenorista na sploh izjemno ne le na umetniški ampak tudi na življenjski poti. Pred oltar bo namreč popeljal izbranko svojega srca, sopranistko Gabriello Colluto. Aprila letos je to novico zaupal svojim najbližjim, tokrat pa jo mi vam.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki