fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Kultura Novice Umetnost Zanimivosti & Zabava

V Knjižnici Kočevje zbirajo spomine: šege in navade na Kočevskem

»Se še spomnite obhodov sv. Miklavža in njegovega spremstva? Pesmi kolednikov? Jedi, ki niso smele manjkati ob poroki ali za božič? Iger, ki ste se jih igrali, ko so na okoliških gričih zagoreli kresovi? Iz česa ste naredili velikonočne butare? Katere pesmi ste peli ob žetvi in košnji? Še znate napovedati dobro letino?« zastavljajo vprašanja v Knjižnici Kočevje.

Zakaj tovrstna vprašanja? Kot vsako leto tudi letos poteka akcija »Zbiramo spomine«, ki je tokrat posvečena šegam in navadam na Kočevski. »Če imate doma (morda pa pri starših, starih starših itd.) fotografije, dokumente, predmete ali spomine v povezavi s praznovanjem šeg in navad v Kočevju in okolici, kot so pustovanje, poroke, rojstvo, krst, jurjevanje, martinovanje, setev, koline, ličkanje koruze, mlatev ipd., bomo zelo veseli, če boste gradivo delili z nami in tako prispevali k bogatenju naše domoznanske zbirke,« pravijo iz Knjižnice Kočevje ter upajo, da bo akcija tudi letos čim bolj uspešna.

Zgodbe, ki jih bodo prejeli, si bodo zapisali, gradivo pa digitalizirali in ga vrnili lastniku. »Zbrano digitalizirano gradivo bomo shranili v svojem arhivu in ga delno uporabili za pripravo novih digitalnih zbirk na spletnem portalu digitalizirane kulturne dediščine slovenskih pokrajin Kamra,« še pravijo.

Kako dostaviti gradivo?

Glede na trenutne razmere naprošajo, da, če se le da, gradivo v knjižnico dostavite skupaj z zapisanimi podatki: informacijo o avtorju ali lastniku gradiva, letu, v katerem je gradivo nastalo ter kratek opis gradiva in njegove vsebine. »V kolikor imate možnost, lahko gradivo sami digitalizirate in nam ga (skupaj s prej naštetimi informacijami) pošljete na e-poštni naslov: dolores.brunec@koc.sik.si. Prosimo, da priložite še podpisan obrazec Soglasje za posredovanje gradiva,« razložijo.

Zbiranje spominov sicer v Knjižnici Kočevje sicer poteka celo leto, neodvisno od teme, zato bodo tovrstnih prispevkov veseli kadarkoli.

»Vsaka zgodba šteje pri snovanju življenjske zgodbe našega kraja!«

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki