fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

Kdaj in kje do brezplačnega popravila kolesa?

Pomladni meseci prebudijo tudi kolesarje, prav tako pa se bo že v tretje zagnala pobuda Polni zagona kolesarimo v službo. Akcija spodbuja kolesarjenje na delo, namesto vsakodnevne vožnje z avtomobilom in predstavlja izziv za posameznike, sodelavce ali sosede, ki želijo spremeniti vsakodnevne potovalne navade, se zagnati v nov dan z manj stresa in več energije in obenem bolj učinkovito naslavljati izzive v delovnem okolju.

Pridružite se ekipi, ki je lani, v jesenskem delu izziva uspela po zabeleženih kilometrih skoraj trikrat obkrožiti Zemljo, s tem pa prihraniti kar 18 ton CO2, kar v enem letu absorbira 365 odraslih dreves.

Raziskave kažejo, da Slovenci vsakodnevno uporabljamo avtomobil tudi na krajših poteh, ki bi jih lahko enostavno prehodili ali prekolesarili. Navajeni smo ga uporabljati, ker se nam zdi to najenostavnejši in najhitrejši način prevoza, vendar takšno razmišljanje prinaša številne negativne posledice tako za posameznika, kot za družbo. »Avtomobil smo se navadili uporabljati tudi na razdaljah, ki bi jih lahko enostavno prehodili ali prekolesarili. Podatki kažejo, da je več kot polovico poti, ki jih opravimo z avtomobilom krajših od dveh kilometrov. Jasno je, da ne morejo prav vsi kolesariti v službo – nekateri zaradi razdalje, nekateri zaradi specifik dela ali zdravstvenih težav. Želimo pa si, da začnejo kolesariti vsi ostali, ki to lahko,« je povedala Nela Halilović z IPoP – Inštituta za politike prostora.

 Več informacij o projektu: www.polnizagona.si

 Prijava v izziv:

Priključeni udeleženci v izzivu se registrirajo na spletni strani polnizagona.si in beležijo prekolesarjene kilometre od 8. aprila do 26. maja. S tedenskimi izzivi in nagradami bodo sodelujoči tudi dodatno motivirani, da postanejo del skupnosti in premagujejo izzive. Tekom izziva bo organiziranih tudi več brezplačnih popravljalnic koles po celi Sloveniji.

Brezplačne popravljalnice koles

DatumČasLokacija
torek, 9. april7.00 – 13.00Ljubljana – Trg mladinskih delovnih brigad
četrtek, 11. april13.00 – 19.00Maribor – Lent, nasproti Hiše stare trte
torek, 16. april13.00 – 19.00Kočevje – Hostel Bearlog
četrtek, 18. april13.00 – 19.00Žalec – Blagovnica Žana
torek, 23. april13.00 – 19.00Škofja Loka – Mestni trg
četrtek, 25. april13.00 – 19.00Koper – Centralni mestni trg (na začetku promenade v smeri Izole)
torek, 30. april13.00 – 19.00Postojna – Pri spomeniku Miroslava Vilharja
torek, 7. maj13.00 – 19.00Kamnik – Glavni trg
četrtek, 9. maj13.00 – 19.00Murska Sobota – Slovenska ulica
torek, 14. maj13.00 – 19.00Ljubljana – Lepa Žoga

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki