fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Zanimivosti & Zabava

Osnovnošolci se sprašujejo, kam naprej

V četrtek 18. januarja 2024 je na OŠ dr. Ivana Prijatelja potekal KARIERNI DAN za učence 8. in 9. razredov Osnovne šole dr. Ivana Prijatelja Sodražica, Osnovne šole dr. Franceta Prešerna Ribnica, Osnovne šole dr. Antona Debeljaka Loški Potok,  Osnovne šole Primoža Trubarja Velike Lašče  in  JVIZ Osnovne šole Dobrepolje.

Letos je organizacija dogodka pripadla naši šoli in s svetovalno delavko Marjeto Mohar smo že v jesenskih mesecih pristopili k  dogovoru med osnovnimi  šolami  ter k povabilu srednjih šol tako osebno kot preko  elektronske pošte in drugih kanalov.

Tudi učenci vseh petih  osnovnih šol so bili seznanjeni z namenom in cilji kariernega dne, ki bo potekal v januarju v Sodražici. Tako so si  že ob povabilu na dogodek učenci zastavljali vprašanja, kaj sploh je kariera. Svetovalne delavke šol so jim  ob njihovih razmišljanjih podale veliko informacij in jim sporočale, da je to izbira poklica, ki ti najbolj ustreza, da v tem, kar delaš, uživaš in da razvijaš svoja močna, dobra področja. Že pred prihodom na karierni dan so z devetošolci, ki se bodo čez dober mesec vpisali na srednje šole,   izvedle več pogovorov v okviru razrednih ur in dni dejavnosti. Z nekaterimi učenci so tudi obiskali posamezne srednje šole, se udeležili predstavitve obrtnih poklicev na Celjskem sejmu ter obiskale posamezne delodajalce, ki so jim predstavili zaposlitvene možnosti. Osmošolci pa so imeli možnost, da se že leto pred dokončno odločitvijo seznanijo z možnostmi nadaljevanja šolanja in pridobijo čim več informacij.

Karierni dan na OŠ Sodražica  je bil še ena možnost za pridobitev dodatnih informacij pred Informativo, ki vsako leto v januarju poteka na Gospodarskem razstavišču in pred informativnimi dnevi srednjih šol, ki bodo po vsej Sloveniji  potekali 16. in 17. februarja.

Zanimanje učencev in  njihovih staršev  je bilo zelo veliko in dvorano pri šoli  smo napolnili do zadnjega kotička. Tudi živ žav po  hodnikih in učilnicah je odmeval  vse do 19. ure in še čez.

Pričeli smo  ob 16.30 v dvorani šole z uvodnim nagovorom ravnateljice šole in župana Občine Sodražice, mag. Blaža Milavca.  Nato je sledila  predstavitev   gospoda Eriha Arka, vodja razvoja robotskih aplikacij, v podjetju Yaskawa Ristro, ki nam je na zanimiv način predstavil perspektivne poklice, ki jih zaposlujejo v podjetju Yaskawa Ristro, d.o.o..  Ob predstavljenih prezentacijah in krajših filmčkih nam je nazorno predstavil delovne naloge posameznih poklicev, ki jih zaposlujejo ter  možnosti dela v domačem kraju ter številne priložnosti za  delo v tujini, kjer poteka nadgradnja in montaža  njihovih proizvodov, robotov,… .

V nadaljevanju  srečanja  je  spregovoril Gregor Pečan, ravnatelj Gimnazije in Srednje šole Kočevje,  ki je predstavil delovanje njihove šole, prednosti bližine šolanja, sodelovanje s podjetniki, možnosti dijaških izmenjav s številnimi državami ter  zaposlitvene možnosti v Kočevju po dokončani njihovo srednji šoli.

Po končanem uvodnem delu v dvorani šole,  pa so po  vseh učilnicah šole v treh nadstropjih  potekale predstavitve in delavnice SŠ.  Učencem in staršem  so se predstavili strokovni delavci šol ter ustanov, ki so  skupaj z dijaki predstavljali programe, ki jih razpisujejo, pokazali na praktičen način posamezne dejavnosti šole, imeli pripravljene razne izzive za učence,  izvajali so meritve ter se predstavili s kratkimi filmi. Učenci so izvedeli veliko novih in poučnih informacij, ki jih bodo pri odločanju za vpis na srednje šole zagotovo potrebovali. Dijaki iz Novega mesta, Postojne, Rogaške Slatine in Portoroža so predstavili tudi bivanje v dijaških domovih.

Našemu povabilu se je odzvalo veliko šol, ki so učencem ponudili gradiva, brošure in male pozornosti s šole. Dijaki so odgovarjali na vprašanja učencev in staršev, pripovedovali o svojih izkušnjah, o predmetnih področjih, praksi in zanimivostih ter učence povabili tudi na informativni dan, ki bo potekal v mesecu februarju. Žal smo imeli tudi nekaj odpovedi srednjih šol, ki zaradi bolezni niso uspeli priti v Sodražico, so pa ponudili možnost obiska v naslednjem mesecu na posamezni šoli.

Zavedamo se, da je odločitev za nadaljnje šolanje lahko zelo zahtevna, zato smo s povabilom srednjim šolam ter predstavitvijo njihovih programov  vsaj delček olajšali odločitev za pravo izbiro srednje šole.

Karierni del je v Sodražico privabil številne učence, starše, strokovne delavce sosednjih šol, svetovalne delavce šol, ravnatelje in verjamem, da so dobili veliko koristnih in uporabnih  informacij.

 

Majda Kovačič Cimperman, ravnateljica Osnovne šole dr. Ivana Prijatelja Sodražica

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki