fbpx
E-UTRIP
Društva Featured Glasba Iz naših šol Kultura Novice Ribnica

Medgeneracijski most skozi glasbo Ribniškega pihalnega orkestra

Člani slednjega so tradicionalno na odru ribniškega gradu pripravili poletni koncert, tokrat z gosti, Glasbeno šola Ribnica, ki se je predstavila v prvem delu. Sicer je to po lanskemu božično novoletnem nastopu v dvorani športnega centra – če izvzamemo prvomajsko budnico v vseh treh občinah in sodelovanje v okviru Tedna kulture z društvi v občini – druga javna predstavitev glasbene dejavnosti godbe, ki pod dirigentsko palico Jerneja Šmalca vsako leto raste. V repertoar poleg lahkotnih, spevnih, prirejenih pesmi uvrščajo tudi svetovne zimzelene uspešnice in tudi novejše.

Koncert je v negotovosti deset minut pred začetkom držalo vreme, a so se oblaki pred 19. uro razkrojili. »Nekdo nas je uslišal,« je dejala Marjana Cvar, od leta 2016 predsednica KUD Ribniški pihalni orkester, sicer dolgoletna članica – pred njo je godbo več let vodil Stanislav Grebenc – ki je bila še posebej, tako tudi drugi godbeniki, počaščena velikim obiskom. Ne le na poletnem zaključnem nastopu, tudi drugače orkester več kot zgledno sodeluje z Glasbeno šolo Ribnica. Njihova vrata so vedno odprta mladim, ki, ko čezenj stopijo, med godbeniki ostanejo za dalj časa. »Da bo godba živela vsaj še naslednjih 90 let, se moramo nenehno prizadevati in mladim skozi medgeneracijski most dati možnost uveljavitve. In to nam uspeva,« je kakopak zadovoljna Cvarova. Pihalni orkester, ki je leta 2017 praznoval 90 letnico od ustanovitve, ima svoje prostore v TVD Partizanu. So, kakršni so, a je najbolj pomembno, da se v njem člani, teh je okoli 50, počutijo domače ne le na vajah.

Občina Ribnica v preteklosti ni imela večjega posluha za njihovo dejavnost, saj je bil letni proračunski vložek vedno boren. Že obisk župana Sama Pogorelca na koncertu godbenikom daje upanje, da bodo v prihodnje deležni nekoliko večje denarne podpre vsaj za oblačila – sedanja se od uporabe že svetijo – in osnovne stroške. In spomini, ko se je daljnega leta 1975 godba vse bolj povezovala s takratnimi podjetji in organizacijami. Na podlagi samoupravnega sporazuma o sofinanciranju je pridobila nove uniforme in več novih instrumentov ter se tako oddaljila od gasilskega pokroviteljstva. O dobri finančni situaciji govori podatek, da so godbeniki v štirih letih dobili dve vrsti uniform ter zimske in dežne plašče, zamenjanih pa je tudi nemalo starih instrumentov.

Prvi dirigent godbe ob ustanovitvi, leta 1927, je bil znani ribniški frizer, Milo Juvanc, do Jerneja Šmalca, ki je doma iz Cerknice, dirigent pa je od leta 2007, je imelo taktirko v rokah še šest mož. Ob 90-letnici godbe je njeno zgodovino v pisani besedi osvetil dolgoletni dirigent, sicer glasbeni pedagog, Bojan Oražem.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki