fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje Zdravje

Vlada Covid-19 uvrstila v skupino najbolj nevarnih nalezljivih bolezni – zdravnica poziva k umiku!

Vlada je trenutno v sprejemanju Zakona o nalezljivih boleznih, 3. 9. 2020 pa je v veljavo že sprostila odlok, ki uvršča Covid-19 v skupino najbolj nevarnih nalezljivih bolezni, med katere se uvrščajo tudi kuga ebola, rumena mrzlica in podobno. Za tovrstne bolezni je značilna izredno visoka smrtnost, ki je od 45 % do 100 %. Vendar pri Covidu-19 slednja nikakor ni tako visoka.

»Kot zdravnica (s skoraj 40 letno “kilometrino” v medicini) bi rada opozorila na en odlok vlade, ki je zelo sporen. Menim, da gre za hudo zlorabo in klasično podreditev stroke s strani politike. Za to skupino nalezljivih bolezni, s posebnim statusom zaradi izjemno visoke smrtnosti, je tudi prej bilo dopuščeno poseganje v temeljne pravice ljudi (v osebno svobodo posameznika, da lahko odloča o svojem telesu oziroma posegih vanj, se je v tem primeru lahko podredila interesom večine). Dejstvo je, da je stopnja smrtnosti pri Covidu-19 nekaj sto krat manjša od katerekoli bolezni iz te skupine tako, da za uvrstitev v to skupino ni prav nobene strokovne podlage, ima pa ta odlok vlade lahko hude posledice za vse nas,« pravi Biserka Ilin dr.med. spec. psihiatrije, pedopsihiatrije in psihoterapije, ki je pred specializacijo sedem let delala v somatski medicini na terenu, v Lendavi, v splošni praksi in urgenci.

Biserka opozarja, da »bo vlada na podlagi tega odloka imela pravico odrediti tudi obvezno ali celo prisilno cepljenje ali zdravljenje. Covid-19 po strokovnih argumentih (na katerih temelji opredelitev te skupine nalezljivih bolezni z posebnim statusom), nikakor ne sodi v to skupino bolezni, ki bi do takšne stopnje ogrožalo preživetje populacije, da bi tako grob poseg v temeljne pravice bil utemeljen.«

Zdravnica je na politike naslovila precej obširno pismo, v katerem jih poziva k sprejemanju dobro utemeljenih in premišljenih odločitev ter k umiku tega odloka, ki dopušča popolno represijo in represijo nad ljudmi brez zares tehtnih argumentov.

»Cepiva proti Covidu-19 temeljijo na povsem drugačnih konceptih. Sicer nisem proti cepljenju, razen proti tistim, ki so registrirana po hitrem postopku, brez nujnega kliničnega testiranja in preverjanja tudi dolgoročnih stranskih učinkov, ki trajajo vsaj 5-6 let,« še navaja v pismu dr. Ilin.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki