E-UTRIP
Featured Gospodarstvo Kočevje

Ob Kočevski rezidenci v letu 2021 še dva stanovanjska bloka

Danes je v turističnem kompleksu Jezero v Kočevju potekal podpis pogodbe za izgradnjo dveh novih stanovanjskih blokov v Kočevju, ki bosta del projekta Kočevske rezidence. Naročnik projekta je stanovanjski sklad Republike Slovenije, pod investitorja pa se je podpisalo podjetje GH Holding d. o. o. Pogodbo sta podpisala g. Miklavčič, glavni direktor GH Holdinga, in mag. Remec, direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije.

Izgradnja blokov Kočevske rezidence bo potekala v dveh fazah. Prva faza, ki je potekala od leta 2007 do 2010, vključuje stanovanjski blok, ki danes že nudi zatočišče številnim prebivalcem. Druga faza pa bo obsegala izgradnjo še dveh novih blokov, ki bosta tokrat energetsko varčnejša (razred energetske učinkovitosti: B1) in nekoliko bolj udobna za prebivalce.

Bloka bosta skupno nudila 76 stanovanj v skupni površini 4.194,12 m2, kvadratura stanovanj pa se bo gibala med 36 in 85 m2. Razvrstili se bodo v petih etažah, vključno z mansardo. Stanovanja bo odlikovala funkcionalna tlorisna razporeditev ter izjemno nizki stroški. V vseh stanovanjih bodo prebivalci imeli na voljo balkon in v pritličju atrij, s čimer bo dodatno poskrbljeno za udobje ljudi. Zagotovljena bodo tudi parkirna mesta, ki bodo tokrat delno kar pod zemljo, kar za Kočevje predstavlja nov mejnik v razvoju, saj bo to prvi objekt s podzemno garažo v Kočevju. Podzemna garaža bo nudila parkirišče 29-im vozilom, na nivoju terena pa bo urejenih 32 parkirnih mest ter 49 samostojnih garaž.

Stanovanja bodo na voljo le za javni najem, okvirna cena pa se bo gibala med 5 in 6 EUR/m2, kar pomeni, da bo za stanovanje v velikosti 36 m2 potrebno odšteti med 180 in 216 EUR, za največja stanovanja v kvadraturi 85 m2 pa med 425 in 510 € mesečno. Prednost pri najemu bodo imeli mladi in mlade družine z več otroci.

Naložba v projekt znaša dobrih 6 milijonov EUR. V okviru druge faze so že narejena vsa zemeljska in gradbena dela »do zemlje«. Predvideva se, da bo vsaj en blok popolnoma končan do konca leta 2020, izgradnja obeh pa se bo zaključila najkasneje do 30. 6. 2021, kakor je določeno tudi v pogodbi.

»Stanovanjski sklad RS se odziva na hiter gospodarski razvoj občine Kočevje, kjer je potreba po najemu stanovanj čedalje večja. Z današnjim nakupom bomo pridobili 76 javnih najemnih stanovanj, ki jih bomo lahko že v letu 2021 oddajali preko javnega razpisa po stroškovni najemnini mladim družinam, družinam in ostalim ciljnim skupinam prebivalstva.« je še povedal mag. Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada RS.

(M. K.)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki