fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Pravni nasvet

Pravni nasvet: Prisedel k vinjenemu vozniku in doživel nesrečo

V rubriki pravni nasveti na vaša vprašanja odgovarja Lana Ferhatbegović, vodja poslovne enote poraVnava Kočevje.

poraVnava d. o. o., se je v zadnjih letih izkazala in dokazala, kot resnično zanesljiva, zaupanja vredna in predvsem strokovna, vrhunska odškodninska in pravno-svetovalna družba.

Pozdravljeni, imel sem prometno nesrečo, a nisem vozil. S sodelavcem sva se vračala iz službene zabave in doživela manjšo prometno nesrečo, v kateri sem si poškodoval vrat. Zavarovalnica mi je priznala zmanjšan znesek zaradi alkoholiziranosti voznika. Sprašujem se, kako je mogoče, da sem kaznovan jaz, čeprav nisem vozil vinjen?

V primerih, ko se zavestno prisedemo v vozilo, ki ga vozi vinjen voznik, se po ustaljeni sodni praksi  prizna tudi so prispevek. Lansko leto je sodišče v eni od svojih odločitev zavzelo stališče, da soprispevek sopotnika znaša kar 50 %. Pred to konkretno odločitvijo Vrhovnega sodišča so sodišča soprispevek ovrednotila nekje med 20-30 %. Vrhovno sodišče pa je v tem primeru odstopilo od te prakse, saj po njihovem mnenju ne ustreza več času, ki poudarja pomen posameznikove odgovornosti za lastna dejanja. V konkretnem primeru, ki ga je obravnavalo sodišče, sta oškodovanec in voznik, ki je povzročil prometno nesrečo skupaj popivala. Sopotnik je nedvomno vedel, da je voznik pijan, a je vseeno pristal na vožnjo z njim. Vrhovno sodišče je zato odločilo, da gre v tem primeru za deljeno odgovornost oziroma soodgovornost oškodovanca.

V praksi to pomeni, da oškodovanec dobil le polovico odškodnine, ki bi mu sicer pripadala, glede na obseg poškodb.

Privolitev v vožnjo z alkoholiziranim voznikom ni edina situacija, ko sodišče ali zavarovalnica določi soprispevek oškodovanca in oškodovanec posledično prejme nižjo odškodnino. Med bolj pogostimi situacijami je gotovo situacija, kjer se sopotnik pelje nepripet z varnostnim pasom in situacija, ko kolesar med vožnjo ne uporablja čelade.

Poleg očitnega dejstva, da v teh primerih pogosto pride do hujših poškodb, nevestno ravnanje posameznika lahko privede tudi do težav v postopku pridobivanja odškodnine.

Zato vam svetujem, da se obrnete na poraVnavo d. o. o. na 080 13 14 ali me kontaktirajte na kocevje@poravnava.si, kjer se bomo lahko pogovorili o vašem primeru in vam nudili individualno svetovanje, ter vas kakovostno vodili skozi celoten proces zdravljenja in pridobivanja ostale dokumentacije.

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki