fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Dom Narava & zdravje Novice Zdravje

Inovacije za lažje življenje invalidov

Gorana Lebana praktično poznajo vsi. Kočevski inovator je prijetne poletne dni preživljal na jezeru s svojim supom, ki je seveda zelo izstopal. Opremil ga je z zvočnikom, električnim pogonom in trobljo. Lebanova delavnica in garaža sta polni njegovih inovacij, ki pa še zdaleč niso namenjene zgolj zabavi.

Ste vedeli, da s svojimi inovacijami in izboljšavami obstoječih pripomočkov pomaga številnim invalidom? Prav tako je pomagal sokrajanu Slavku Bončini, ki okreva po kapi. “Moje delo za invalide se je začelo, ko sem obiskoval mamo v domu. Tam sem spoznal Željka Vertlja, ki zaradi invalidnosti slika z usti. Naredil sem mu posebno prilagojeno stojalo za slike, da mi ni bilo treba obračati platna. Reguliral je le višino stojala,” pojasni Leban.

Pomoč invalidom ga izpopolnjuje, in prav to najraje počne. Kontaktirali so ga tudi bližnji sokrajan, ki ga je pred letom zadela kap. Sprva je kazalo, da se bo moral znova naučiti vseh osnovnih življenjskih funkcij. Po treh tednih v bolnišnici je sledila rehabilitacija v toplicah in na Soči. Izjemno je napredoval, za kar je zaslužna izjemna volja in podpora domačih.

“Vsak dan greva ven, na kavo, v trgovino …” pove žena Jasna, ki bodri moža in nosi ogromno zaslugo, da gre možu na bolje. Življenje po kapi se je spremenilo za vse. Kar naenkrat njihov dom ni bil več funkcionalen za človeka na vozičku. “Za vsak odhod od doma smo potrebovali pomoč. Ljudi pa težko obremenjuješ,” pove Jasna.

In tukaj je vskočil Goran, ki je bil tudi Jasnin sošolec. V tednu dni jim je naredil dvigalo, ki invalidski voziček pripelje od vhoda do izhoda in nazaj. Po dveh dneh montaže je bil pripravljen za uporabo. “To nam omogoča veliko več svobode, je preprost za uporabo. Pa še servis imamo blizu,” v smehu pripomni sogovornica. Goran namreč živi le nekaj sto metrov stran.

Bistveno za okrevanje po kapi je stik z okolico, mobilnost pa omogoča stik z družbo. “Važno je, da imajo dostop. Da gredo lahko kamorkoli in kadarkoli,” se zaveda Leban, ki je naredil že kar nekaj podobnih pripomočkov za invalide po celi Sloveniji.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki