fbpx
E-UTRIP
voloder 2023, folklorno društvo Predgrad in Stari trg
Foto: KŠD Predgrad
Izpostavljeno Aktualno Kultura

Predgrajci nastopili v Voloderu

V soboto, 9. septembra 2023 so se člani Folklorne skupine KŠD Predgrad in Kulturnega društva Stari trg na povabilo KUD-a Moslavac Voloder zgodaj zjutraj odpravili na pot proti Krapju. Obiskali so največji naravni park Lonjsko polje, ki se nahaja v osrednji Hrvaški ter nadaljevali pot proti Voloderu.

V sprejemnem centru so jim izrazili dobrodošlico ter jih odpeljali na panoramsko vožnjo z vlakcem po vasi, znani po stoletnih hišah, ki od leta 1995 spadajo pod kulturno dediščino. V pristanišču sta jih prevzela dva čuvaja narave in jih posedla v čolne na solarni pogon. Popeljala sta jih po rezervatu, ki je dom mnogim pticam, ribam, bobru ter vidri … Med vožnjo so lahko opazovali ribiče pri ribolovu, kar je vsekakor posebna izkušnja.

Od Krapja so se odpeljali do spomenika Jasenovca, kjer so se spomnili žrtev tega zloglasnega ustaškega taborišča, med katerimi je bilo največ Srbov, Judov in Romov, med umrlimi pa so se znašli tudi mnogi Hrvatje in Slovenci.

Pot so nadaljevali do Volodera, kjer so nastopili in izbrali najlepšo »sneho«. Med njimi je bila članica Marija Pavlič, kjer je morala predstavit svoje oblačilo do podrobnosti. Po izboru so nadaljevali nastopi FS KŠD Predgrad skupaj z KD Starim trgom. Po nastopu in zaključku so se v večernih urah polni energije in dobre volje vrnili nazaj domov.

Za povabilo se FS Predgrad zahvaljuje prijateljem KUD Moslavec Voloder, ki so v Predgradu že dvakrat nastopili.

Jožica Matkovič

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki