fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Novice

Pustu sledi post

Po pustnem veseljačenju se bo danes s pepelnico začel 40-dnevni postni čas pred veliko nočjo. V Katoliški cerkvi na pepelnično sredo velja strogi post, ko se je le enkrat v dnevu dovoljeno najesti do sitega. Po cerkvah bo potekal obred pepeljenja. Postni čas se bo sklenil z večerno mašo velikega četrtka, ko bo nastopilo sveto velikonočno tridnevje.

Pri obredu pepeljenja duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljeni pepel. Vernik tako navzven pokaže svojo pripravljenost, da se spreobrne oziroma poboljša. V svetopisemski govorici pepel pomeni minljivost in nevrednost. Za vernega človeka je pepel tudi znamenje pokore in prenovitve, so zapisali v Katoliški cerkvi.

Postni čas je spokorni čas in obdobje priprave na veliko noč, verniki pa želijo v tem času poglobiti osebno povezanost z Bogom. V ta namen se odpovejo določeni razvadi ali dobrini. Značilna za postni čas je tudi ljudska pobožnost križevega pota. Duhovniki v postnem času nosijo bogoslužna oblačila v vijolični barvi.

Slovenska karitas bo danes skupaj s soorganizatorji predstavila letošnjo akcijo 40 dni brez alkohola, ki bo potekala od danes do 30. marca. Slovenska karitas tako že 19. leto spodbuja k solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni.

STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki