fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Novice Ribnica

Ekološki otok na Knafljevem trgu, ki je vse prej kot ekološki

Knafljev trg v Ribnici se že leta sooča s problematiko odpadkov pri nekdanji kotlovnici. Še posebej v času praznikov so smetnjaki nabito polni. Prebivalci odpadke, ki v mnogih primerih tudi niso pravilno ločeni, odlagajo na tla. S stanjem je seznanjena tudi Občina Ribnica, ki napoveduje rešitev v obliki tipskih zaščit. Medobčinski inšpektorat je že večkrat ugotovil nepravilnosti, še posebej v zadnjih mesecih, ko je bil izveden poostren nadzor in tedenski pregled lokacije.

Več prebivalcev je tako v nabiralnike prejelo globo medobčinskega inšpektorata. Do prekrškarjev so prišli tudi na podlagi izpiskov za plačilo s kartico. Prebivalci razumejo kazen za nepravilno ločevanje. »Ne zdi se mi pa pošteno, da sem kazen dobila zato, ker sem smeti odložila izven zabojnika, ki je bil poln do vrha in še čez,« je ogorčena naša sogovornica. Dodala je, da vreče iz smetnjakov dajejo tudi Romi, ki brskajo po smeteh.

V času prvomajskih praznikov je bilo odlagališče odpadkov podobno smetišču. Po odvozu smeti je bil ekološki otok sicer urejen in počiščen.

Je odvozov premalo? 

Prebivalci opozarjajo, da je zabojnikov in odvozov premalo. Komunala je na lokaciji sicer že postavila dodatne zabojnike za embalažo.

»Obstoječa velikost zabojnikov je bila določena skladno z veljavnim Odlokom o ravnanju s komunalnimi odpadki ter drugimi vrstami odpadkov iz gospodinjstev v občini Ribnica (Ur.L.RS 81/2016) in zadostuje za predvideno število oseb v večstanovanjskih stavbah in frekvenci odvoza, ki so sledeči: embalaža se odvaža 1x tedensko, mešani komunalni odpadki in steklena embalaža se odvaža 1x na štirinajst dni, papir 1x do 2x na teden ter biološki odpadki v poletnem času 1x na teden in v zimskem času 1x na štirinajst dni. Vsak stanovanjski blok bi si za svoje potrebe moral zagotoviti prostor za individualne zabojnike za embalažo, biološke in mešane komunalne odpadke pred svojim stanovanjskim blokom. Stanovalci, ki si niso želeli urediti zbirnega mesta na svoji lokaciji, so svoje zabojnike za mešane komunalne odpadke, odpadno embalažo in biološke odpadke samovoljno postavili kar na tem ekološkem otoku in s tem omogočili odlaganje odpadkov tudi drugim prebivalcem, saj gre za dobro dostopno lokacijo sredi naselja,« nam je odgovor posredovala ribniška občina.

Dodajajo, da so prebivalci na lokaciji začeli odlagati tudi kosovni odpad, čeprav jim letno pripada brezplačni prevoz oziroma jih lahko brezplačno oddajo v zbirni center, ki je odprt šest dni v tednu.

Občina bo sofinancirala izvedbo tipskih zaščit za zapiranje zbirnih mest za zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov. Zabojniki za odpadke se bodo locirali pred vsako večstanovanjsko stavbo in s tem dosegli, da se bodo komunalni odpadki (mešani, embalažni in biološki) ločeno zbirali pri uporabnikih na individualnih zbiralnicah, navajajo.

»Trenutno je Občina Ribnica v pridobivanju projekta tipskih zaščit, saj bo s tem zagotovila ličen in poenoten izgled omenjenih zaščit za zabojnike, ki bo dostopen samo lastnikom odpadnih zabojnikov. Več informacij bo navedenih v javnem razpisu, ki bo v naslednjih tednih objavljen na spletni strani Občine Ribnica,« so zapisali.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki