fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno

Kolesarji in motoristi, pozor!

S prihodom pomladi se na ceste vračajo motorji in kolesa, s tem pa tudi še večja skrb za varno vožnjo. Policija ob začetku sezone opozarja na previdnost.

Motoristi naj bodo izjemno previdni, hitrost svoje vožnje naj prilagodijo svojemu znanju in razmeram na cesti. To je ključnega pomena spomladi, na začetku motoristične sezone, ko je asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik. Tudi sicer je zaradi zime na cesti še veliko udarnih jam in peska od posipa. Eden bistvenih elementov varnosti je zavedanje, da sposobnosti motorista za vožnjo v začetku sezone še niso optimalne in na enaki ravni kot po določenem številu prevoženih kilometrov, ko motorist pridobi prepotreben občutek za vožnjo. Na varnost motoristov pa vplivajo tudi vozniki ostalih motornih vozil, ki morajo biti še posebej pozorni, da motoristov ne spregledajo in jim ne odvzamejo prednosti

Nujna je tudi ustrezna priprava motornega kolesa, od pnevmatik, čelade, zaščitnih oblačil, luči, zavornega in krmilnega mehanizma. Vozniki naj imajo med vožnjo prižgano luč na motorju, barve zaščitnih čelad in zaščitnih oblačil pa naj bodo take, da jih bodo ostali vozniki hitreje opazili.

Podajamo še nekaj osnovnih nasvetov:
–        Pred vožnjo preverite zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejte.
–        Pri vožnji dosledno uporabljajte zaščitno motoristično čelado. Pravilno si jo zapnite. Čist vizir vam omogoča potrebno vidljivost.
–        Ne pozabite na oblačila s ščitniki.
–        Motorno kolo je ozko, zato vas pri večji hitrosti drugi prometni udeleženci hitro lahko spregledajo. Naj bo vaša hitrost primerna okoliščinam, da vas bodo drugi pravočasno opazili, vi pa njih.
–        Pri vožnji skozi levi ovinek se odmaknite od ločilne črte na sredini vozišča, sicer bo vaša glava brzela tudi meter globoko po smernem vozišču za nasprotni promet.
–        Hitrost in način vožnje motornih koles prilagodite zlasti v prvih minutah deževja.
–        Če vaše motorno kolo nima zavornega sistema ABS, v dežju ali na spolzkem vozišču ne zavirajte na talnih označbah.
–        Izogibajte se asfaltnim površinam, na katerih je posut pesek, razlito olje ali podobno (predvsem v ovinku).
–        Reakcijski čas v idealnih pogojih je 0,6-0,8 sekunde, v cestnem prometu v povprečju 1 sekunda, pri nezbranem ali utrujenem vozniku pa že 2 sekundi ali več.
–        Zavorna pot do ustavitve je pri hitrosti 100 km/h 40 metrov. Pot ustavljanja je seštevek reakcijske in zavorne poti.
–        Ne vozite, če ste uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali ste utrujeni. Sicer to lahko hitro postane vaša zadnja vožnja.

Vozniki koles so v najhujših prometnih nesrečah v več kot polovici primerov povzročitelji nesreče. Kolesarji najpogosteje povzročijo prometne nesreče zaradi:
–        nepravilne strani in smeri vožnje (vozijo preblizu roba vozišča ali celo po nasprotni polovici), kar je pogosto povezano tudi z vožnjo pod vplivom alkohola,
–        vožnje pod vplivom alkohola,
–        neupoštevanja pravil o prednosti (največkrat na križiščih, saj pozabljajo, da tamkajšnji znak “stop” ali znak “križišče s prednostno cesto” velja tudi zanje, in ne le za voznike motornih vozil,
–        pogosto hitrosti ne prilagodijo stanju in lastnostim ceste, še posebno na posameznih odsekih cest z večjim naklonom.
–        Kolesarji so lahko tudi žrtve drugih udeležencev v cestnem prometu, največkrat prehitrih voznikov in tistih, ki vozijo pod vplivom alkohola. Njihovo vožnjo pogosto ovirajo nepravilno parkirana vozila.

Pravila, ki jih morajo upoštevati kolesarji:
–        Bodite pozorni na prometno signalizacijo (prometne znake) in jo upoštevajte!
–        Na mestih, kjer promet ureja semafor, morate upoštevati svetlobne znake.
–        Ne vozite pod vplivom alkohola!
–        Pred spremembo smeri vožnje večkrat poglejte, kaj se dogaja za vami, ter pravočasno in odločno nakažite svoj namen.
–        Upoštevajte pravila prednosti, ki veljajo za kolesarje v križiščih, še posebno tam, kjer so označene kolesarske steze.
–        Vozite po kolesarski stezi in kolesarskem pasu ali poti. Vedno uporabljajte le površino, ki je namenjena kolesarjem (označena s prometnimi znaki in talnimi označbami). Po takšnih površinah morate voziti po desni kolesarski stezi glede na dovoljeno smer vožnje, na dvosmerni kolesarski stezi pa po desni strani steze.
–        Če ni kolesarske steze ali pasu, vozite ob desnem robu vozišča v smeri vožnje, in sicer čim bližje robu vozišča.
–        Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti morate imeti na sprednjem delu kolesa prižgano belo luč za osvetljevanje ceste, na zadnji strani kolesa pa rdečo pozicijsko luč. Tu mora biti nameščen še rdeč odsevnik, na obeh straneh pedalov morate imeti rumene ali oranžne odsevnike, na kolesih pa rumene ali oranžne bočne odsevnike.


–        Če vozite v skupini kolesarjev, vozite drug za drugim.
–        Kolesarji, ki imajo licenco Kolesarske zveze Slovenije, lahko vozijo v skupini, ki jo morajo sestavljati najmanj štirje kolesarji.
–        Promet skrbno opazujte in predvidevajte ravnanje drugih udeležencev.
–        Še posebno pozorni bodite na vozila, ki vas dohitevajo in prehitevajo.
–        V križiščih bodite še posebno previdni, z roko odločno nakažite smer in se prepričajte, ali so vas opazili. Če je situacija nejasna, raje stopite s kolesa in pojdite čez križišče peš.
–        Da vas bodo drugi udeleženci v cestnem prometu, pešci in vozniki, hitreje opazili, uporabljajte zvonec.
–        Ponoči poskrbite, da boste še vidnejši (obvezne so luči, odsevniki, priporočljiva so svetla oblačila).
–        Prtljago vozite v za to namenjeni košarici ali pritrjeno na prtljažniku. Roke imejte proste za vodenje krmila in nakazovanje smeri.
–        Nikoli ne smete: krmila kolesa izpuščati iz rok, dvigniti nog s pedal, voditi, vleči ali potiskati drugih vozil, pustiti se vleči ali potiskati, prevažati predmetov, ki bi vas ovirali pri vožnji, ali voziti drugih oseb, razen če je z zakonom določeno drugače.
–        Če je treba, za svojo varnost raje ustavite in pustite vozilo/a mimo.
–        Vaše kolo naj bo redno vzdrževano in tehnično brezhibno.
–        V obvezno opremo kolesa spadajo zvonec, luč za osvetljevanje ceste, zadnja rdeča luč, zadnji rdeči odsevniki, rumeni odsevniki na pedalih, brezhibna zadnja in sprednja zavora in bočni odsevniki.
–        Na kolesu je priporočljivo imeti distančnik z odsevom, ščitnik verige, blatnike, ustrezne pnevmatike, ustrezen sedež in ogledalo.
–        Voznik in potnik na kolesu morata imeti do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado. Čelado priporočamo tudi odraslim kolesarjem.

Raznovrstnost prometnih udeležencev je ena od značilnosti prometa v toplejših mesecih. Za voznike enoslednih vozil pa poleg kolesarjev tudi za pešcev velja, da so med ranljivejšimi udeleženci v prometu, zato morajo biti nanje pozorni tudi drugi vozniki.

VIR: PU Ljubljana.

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki