fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Šport Zanimivosti & Zabava

Cici olimpijada Vrtca Kočevje

Včeraj se je v športni dvorani Kočevje odvijala že peta Cici olimpijada Vrtca Kočevje. Cici olimpijada je prireditev Vrtca Kočevje, kjer vsaka štiri leta združimo pod eno streho vse otroke petih enot našega vrtca. Prvenstveni cilj prireditve je gibanje in igro ter šport združiti v zabavno srečanje. V ospredju so spretnosti, tek, skakanje, plazenje, vzdržljivost, usklajenost, zaznavanje ter predvsem kolektivizem, ki spodbuja sodelovalno vedenje.

V polni dvorani je bilo zelo živahno. Na tribuni so navijači v zastavah svojih barva navijali v družbi staršev, prijateljev, dedkov in babic. Začetek so naznanile fanfare Kočevske godbe, otroški zbor Vrtca Kočevje je zapel čisto pravo Cici himno, sledil je prižig olimpijskega ognja in seveda slavnostna zaprisega.

Na prireditvi so otroci z gibanjem pridobivali tudi miselne in socialne izkušnje. Tako je tek med ovirami združeval nabiranje gob;  mušnice in jurčke je bilo na cilju potrebno tudi pravilno razvrstiti. Najmlajši so se urili v plazenju pod pajkovo mrežo, ob igri Preseli medveda pa je bilo potrebno čez ovire prenesti dele sestavljenke in jo na cilju združiti v sliko medveda; skratka bilo je zabavno. Čas med igrami je dodatno popestrila  plesna skupina Vrtca Kočevje.

Tekmovalci so prejeli medalje, enote vrtca pa tudi pokale. Posebnost prireditve so bili rekviziti, ki so ročno delo  zaposlenih vrtca. Nič ni bilo naključno, vse natančno načrtovano.

Prve gibalne izkušnje otrok pridobi v družini, saj je gibanje naravni razvojni korak.

Starši želimo, da bi bil naš otrok najboljši, svojega otroka imamo radi. Otroška tekmovalnost je dobra in zdrava. Brez enakopravnega nasprotnika, brez izzivov, šport ni zabaven.

Starševska vloga in vzgojiteljeva naloga je otroka spodbujati, ga motivirati za gibanje, naj otrok tekmuje sam s seboj, koliko zmore, ali lahko prepleza oviro, ali bo zmogel preteči do konca travnika, bo preplaval bazen do roba? 

Pri tem pa je pomembno, da otroku ne pokažemo svojega razočaranja nad rezultatom, ki ga je dosegel. Predvsem velja pravilo za starše: z otrokom se igrajte, tecite, skakajte, podajajte žogo, se kotalite, plazite … Omogočite mu gibanje, dvigalo zamenjate z stopnicami, v vrtec, trgovino pojdite peš. Rojstni dan praznujte v naravi, pojdite na kolo, organizirajte igre na prostem. V zgodnjem otrokovem obdobju boste naredili največ, kar lahko kot starši prispevate  k vzgoji zdravega samozavestnega otroka. Pa nikar ne recite, da nimate časa. V prvih letih otrokovega življenja je razvoj najintenzivnejši; ne zamudite te edinstvene priložnosti.

Irena Robič

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki