fbpx
E-UTRIP
FOTO: Občina Kočevje.
Aktualno Občina

Kočevski gasilci z novim gasilskim vozilom z lestvijo

Kočevski občinski svet je januarja letos potrdil investicijski program, v okviru katerega namerava občina za izvajanje javne gasilske službe nameniti 1,9 milijona evrov. Med drugim načrtujejo nakup novega gasilskega vozila z lestvijo za gašenje in reševanje z višin, za kar so pogodbo podpisali v četrtek. Vozilo bo dobavljeno konec poletja.

Pogodbo o nakupu sta z dobaviteljem, podjetjem Rosenbauer, podpisala predsednik Gasilske zveze Kočevje Anton Jurkovič in predsednik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kočevje Igor Kalinič, ob navzočnosti kočevskega župana Vladimirja Prebiliča, so sporočili iz Občine Kočevje.

Po besedah župana gre za največji nakup za potrebe gasilcev v občini do zdaj. Prebilič bi si sicer želel, da bi morali gasilci avtomobil uporabljati čim manj, v kolikor ga bodo, pa ocenjujejo, da bodo imeli na voljo najsodobnejšo tehniko.

FOTO: Občina Kočevje.

Novo vozilo z 32-metrsko lestvijo bo nadomestilo več kot 30 let staro avtolestev, ki je dotrajana. Novo vozilo je pomembno predvsem za intervencije na višini, to je stanovanjskih stavbah, poslovnih poslopjih in javnih objektih. V občini so z analizo namreč ugotovili, da imajo kar 289 objektov, kjer je ob intervenciji tovrstno gasilsko vozilo nujno potrebno, 1871 objektov pa je takšnih, kjer je tovrstna avtolestev zaželena za varno in učinkovito posredovanje. Ob tem tudi ni nepomemben podatek, da so najbližja tovrstna gasilska vozila v primeru intervencije od Kočevja oddaljena skoraj eno uro.

Vozilo, s katerim bo upravljalo PGD Kočevje, bo stalo 900.000 evrov. Od tega bo 325.000 evrov prispevala Uprava RS za zaščito in reševanje, ostalo bo delno iz požarne takse, delno iz lastnih sredstev krila občina.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki