fbpx
E-UTRIP
Janez Pucelj, Stanislav Zore in Anton Berčan.
Aktualno

Duhovnika, ki sta bogatila ruske kristjane

Del svojega pastoralnega življenja je ribniški rojak msgr. Andrej Pucelj, ki od leta 1997 vodi župnijo v Munchenu in je tudi predsednik Zveze slovenskih izseljenskih duhovnikov, diakonov in pastoralnih sodelavcev v Evropi, posvetil prav tako dvema ribniškima rojakoma, duhovnikoma Antonu Ilcu in Karlu Kozini. Na njegovo pobudo je po desetih letih izšla dopolnjena – prevedena iz ruščine – izdaja knjige v slovenskem jeziku o njunem delu v Bruslju, kjer sta vodila katoliško župnijo in v času železne zavese pripravljala versko literaturo za ruske kristjane, tako za pravoslavne kot tudi katoliške.

Epohalno delo

Izdaja celotnega svetega pisma v ruskemu jeziku, imenovana ruska Biblija, pri tem jim je pomagala Irna Posnova, begunka iz časa oktobrske revolucije in vrsta pravoslavnih duhovnikov, ki so ob zlomu carske Rusije morali zapustiti domovino, je krona njunega dela, je zbrane v Pastoralnem centru ribniške župnije k branju knjige z naslovom Anton Ilc in Karel Kozina Vzhodnokrščansko središče v Bruslju, povabil dekan, mag. Anton Berčan. »Ilc je moj vaščan, Kozina je bil z Brega. Dolga leta smo se srečevali. Današnjim generacijam sta neznana, tudi številni moji vrstniki se jih bolj malo spominjajo, če sploh. O svojem delu doma Ilc ni govoril, ko pa sem to videl v Bruslju, sem si dejal, pred nami je epohalno delo, v katero sta vložila, lahko bi rekel, sama sebe. Hotela sta osebno biti božja pastirja onstran železne zavese, a ker tega ni bilo mogoče, sta ubrala drugo pot,« je rojakoma, ki sta seme besede in misli sejala po širni Sovjetski zvezi, dejal Janez Pucelj, ki je imel pri pripravi knjige veliko pomoč tudi kostelskega rojaka, apostolskega nuncija v Rusiji in Belorusiji, škofa dr. Ivana Jurkoviča.

Predstavitev knjige so pospremili številni zbrani.

Vesoljnost svete cerkve

Predstavitve knjige se je udeležil tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, ki je ribniška rojaka, ki sta prvotno načrtovala, da bi po božji poti šla v Rusijo, dejal, da sta bila izjemna misijonarja. »Vedno sta razmišlja, kaj se da narediti in ne, česa se ne da. Iz tega sta, tako kot mnoge generacije mož in žena iz ribniške doline, črpala svojo moč. In uspela,« je še povedal nadškof Zore, ki je v daljšem pregovoru zapisal tudi odstavek, dav tej knjigi lahko doživljamo vesoljnost svete Cerkve.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki