fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Kočevje

Melamin odločbo o nepravilnostih dobil le 3 mesece pred nesrečo

V zadnjih 7 letih so se v Sloveniji zgodile kar 4 velike gospodarske nesreče, s katastrofalnimi posledicami za naravo, da o smrtnih žrtvah niti ne govorimo. Požar v Fragmatu v Podskrajniku in v Kemisu na Vrhniki, v tem kraju pa je eksplodiralo tudi v podjetju Hameks, največja industrijska nesreča v samostojni Sloveniji pa se je lanskega maja zgodila v kočevskem Melaminu in je zahtevala kar 7 smrtnih žrtev. Ob tem se gre vprašati, kakšen je sploh nadzor podjetij, ki uporabljajo nevarne kemične snovi. Kje je inšpekcija, kje so ukrepi oziroma kakšni so (in kdaj se izvršijo)? Očitno je nadzor zelo slab, saj v kolikor ni prijave o nepravilnostih, inšpekcije podjetij sploh ne obiščejo.

Kot smo že poročali, je bila pred kratkim zaključena kriminalistična preiskava v Melaminu, kriminalisti pa so ugotovili, da ravnanje ni bilo v skladu s predpisi in tehničnimi pravili o varnostnih ukrepih, zato so zoper 4 fizične in 1 pravno osebo na okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi storitve kaznivega dejanja ogrožanja varnosti pri delu, za katerega je zagrožena kazen zapora od 1 do 8 let.

Zadnja odločba o pomanjkljivostih le 3 mesece pred nesrečo

Zaposleni so, kot smo prav tako že pisali, vodstvo večkrat opozorili na neupoštevanje varnostnih predpisov pri delu na pretakališču, a očitno brez posluha. Po pomoč so se obrnili tudi na predstojnico kliničnega inštituta za medicino dela, dr. Metodo Dodič Fikfak, ki je oktobra 2021, torej pol leta pred nesrečo podala prijavo proti Melaminu na inšpektorat za delo. Inšpektorica je kmalu po prijavi obiskala Melamin in našla nepravilnosti, sicer pa so v zadnjih 3 letih izdali 2 opomina, 4 upravne odločbe in prekrškovno globo na področju varstva pri delu. Zadnjo odločbo, da morajo urediti varstvo pri delu na pretakališču nevarnih kemičnih snovi so dobili le 3 mesece pred usodno nesrečo in prav te nepravilnosti so bile potem ugotovljene tudi v tragični nesreči 12. maja.

Po tej nesreči inšpektorica našla nove nepravilnosti

“Nekatere postopke so opravljali delavci, ki teh del niso imeli zapisanih v pogodbi niti se ne da preveriti, ali je bil za to delo sploh ustrezno usposobljen,” je za oddajo Tednik povedal Luka Lukič z inšpektorata za delo. Narobe je bilo tudi to, da je bilo v delu, ki je namenjen pretakanju, prisotnih še 5 delavcev, ki so delali nekaj drugega – in so zato žal izgubili življenja.

12. maj bo za Kočevce zavedno zapisan v spomin.

»Gre za nespoštovanje pravil,« pravi Dodič Fikfakova, ki rešitev vidi v povečanju in opolnomočenju inšpekcije, ki ima pravico podjetje tudi zapreti. Problem je tudi v številu inšpektorjev, ki se je, tako Dodič Fikfakova, v zadnjih letih celo zmanjševalo. »Z 20 inšpektorji ne moremo narediti ničesar, potrebovali bi 200 delovnih inšpektorjev, da bi lahko vsaj deloma spremljali, kaj se dogaja v kemijskih in jim podobnih tovarnah,« je še povedala v oddaji Tednik.

Dodič Fikfakova: Na tako nesrečo je edini pravi odziv zaprtje tovarne …

… dokler se do potankosti ne prouči, kaj se je zgodilo, na novo vzpostavit celoten protokol, vzpostavit znane ljudi, kontrolorje in seveda to spremljati in upoštevati naprej, pove predstojnica kliničnega inštituta za medicino dela. »Brez zaprtja, kontinuirano delati na način, kot je bilo delano pred nesrečo, je popolno pomanjkanje osnovne človekove mentalne higiene pri ljudeh.«

»Če ni zavedanja, da je zaposlovalec odgovoren za življenja svojih zaposlenih, potem tudi 100 inšpekcijskih nadzorov ne bo spremenilo nič. Dejansko je treba v primeru, kjer podjetje nosi odgovornost (in v primeru Melamina smo prepričani, da temu je tako), za to tudi odgovarja, pove Luka Lukič.

Tudi Občina Kočevje je po zaključeni kriminalistični preiskavi na nesrečo v podjetju Melamin začelo gledati drugače. »Ljudje imajo pravico vedeti, kaj se je dogajalo in kdo je odgovoren za nesrečo,« je za oddajo Tednik povedal kočevski župan Vladimir Prebilič in dodal, da »očitno vse le ni bilo tako dobro v tem podjetju, kot nam je bilo zagotovljeno.« Županu so prej sicer mnogi očitali, da se je postavil na stran kapitala, na stran podjetja in ne na stran občanov.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki