fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno

“Prihajajoče nevihte lahko prinesejo nevihtne piše, nalive in točo”

Močno neurje je zjutraj prečkalo severni del Slovenije, najmočnejši sunki vetra so ponekod presegli 100 kilometrov na uro. Ozračje se še ni povsem umirilo, danes popoldne meteorologi pričakujejo intenziviranje nevihtnega dogajanja, oranžno opozorilo pred možnostjo neviht je izdano do večera, je pojasnil dežurni meteorolog na Arsu Brane Gregorčič.

Gregorčič je za STA povedal, da sta Sredozemlje in južna Evropa še vedno pod vplivom vročinskega vala, medtem ko sta zahodna in srednja Evropa preplavljeni z nekoliko hladnejšim zrakom z Atlantika. Meja poteka preko območja Alp, na njej pa se po dnevnem pregrevanju ozračja razvijajo tudi močnejše nevihte.

Tak nevihtni sistem se je v sredo popoldne začel razvijati na jugovzhodu Francije, ponoči je prečkal celotno severno Italijo po južnem obrobju Alp in v zgodnjem jutru dosegel severno polovico Slovenije.

Začelo se je na Goriškem in Bovškem, nato pa se je preko Gorenjske in Štajerske sistem pomikal proti Prekmurju in je zdaj že nekje na vzhodu Madžarske. “V dobrih 12 urah je tako ta sistem prepotoval približno 1000 kilometrov. Tako intenzivni nevihtni sistemi prinašajo s seboj intenzivne pojave, predvsem viharne sunke vetra in krajevne nalive, ki so razmeroma kratkotrajni, ker se sistem hitro pomika naprej, pa tudi udare strel,” je povedal Gregorčič.

Največ težav ponavadi povzroča viharni veter, saj se tak nevihtni sistem tako hitro pomika, da s svojimi padavinami odriva zrak pred seboj. Danes sta bila najmočnejša sunka vetra po nižinah izmerjena na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana in v Murski Soboti na postaji Rakičan, 103 kilometre na uro, je Agencija RS za okolje (Arso) objavila na Facebooku.

Danes bo vreme še zelo nestanovitno, do večera je izdano oranžni opozorilo pred možnostjo neviht. “Nevihte se zdaj znova razvijajo nad severno Italijo in bodo verjetno že v zgodnjem popoldnevu dosegle tudi Slovenijo, hkrati se pa lahko tudi nad Slovenijo razvije še kakšna nova,” je pojasnil.

Tudi prihajajoče nevihte lahko s sabo prinesejo nevihtne piše, nalive in točo. “Sicer je verjetnost večja bolj v južni polovici Slovenije, kjer se bo ozračje tudi bolj pregrelo,” je dejal Gregorčič.

V noči na petek se bo zjasnilo, konec tedna pa prinaša sončno in mirno vreme brez neviht. “Zdaj kaže, da niti v petek, niti v soboto in nedeljo ne bo nikjer po Sloveniji nobene nevihte,” je povedal.

Podobna situacija kot danes zjutraj je bila lani 18. avgusta, ko se je prav tako tak nevihtni sistem iznad zahodnega Sredozemlja pomaknil tudi preko Italije in Slovenije proti južni Avstriji. Tudi takrat je bilo veliko škode, zlasti zaradi vetroloma, je še spomnil Gregorčič in dodal, da je tudi noč s torka na sredo prinesla podoben razvoj neviht, ki pa so prečkale v glavnem južno polovico Slovenije, danes pa je šlo neurje bolj čez severno polovico.

STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki