fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Gospodarstvo & Politika Kočevje

Obnovili 70 odstotkov proizvodnje: Kaj pa nova lokacija?

V podjetju Melamin se od tragedije z eksplozijo aktivno trudijo obnoviti čim več nekdanje proizvodnje. Do sedaj jim je uspelo obnoviti 70 odstotkov proizvodnje, kar pomeni, da zdaj zaposlujejo 203 delavce, kar je približno enako številu pred eksplozijo. Popolnoma so obnovili proizvodnjo v enotah lesne in obutvene industrije ter 65 odstotkov proizvodnje v enoti kemične industrije. Njihov cilj je do jeseni letos z zagonom dodatnih kapacitet doseči 80 odstotkov nekdanje proizvodnje. Kljub temu pa na trenutni lokaciji ne nameravajo zagnati preostalih 20 odstotkov proizvodnje, kjer se uporablja nevarni epiklorhidrin.

Kar zadeva finančno podporo pri sanaciji, podjetje ni prejelo nobenih sredstev od države ali EU. Prejeli so le nepovratna sredstva za izvajanje investicijskih projektov od ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, za katere pa so oddali vlogo že pred tragedijo. Kljub temu so prejeli del povrnjene škode od zavarovalnic, ki so pokrile od 60 do 70 odstotkov dejanske škode. Preostala potrebna sredstva za obnovo proizvodnje so pridobili z najemom namenskega dolgoročnega in kratkoročnih posojil.

Arhiv.

Lani je Melamin kljub tragediji znova ustvaril dobiček, ki je znašal nekaj manj kot 1,1 milijona evrov, potem ko so v letu nesreče zabeležili 1,8 milijona evrov izgube. Prihodki so znašali 45,4 milijona evrov, kar je 24 % manj kot v letu 2022.

Podjetje se je v zadnjih letih uveljavilo med vodilnimi proizvajalci v niši melaminske kemije, predvsem z izdelki na osnovi heksametilol-melamina za lakarsko in gumarsko industrijo.

Melamin je že dlje časa tudi borzno kotiran. Po revidiranem letnem poročilu za leto 2023 je največji lastnik podjetja Panta Rhei Beratungs iz Avstrije (33,3-odstoten). Sledijo Sintegra iz Šempetra pri Gorici (18,71 %), Zenit-T d.o.o. iz Kamnika (9,26 %) in Luga Audit & Consulting iz Lugana (7,79 %). Ostali delničarji imajo manj kot šestodstotni delež.

Podjetje želi v prihodnosti preseliti proizvodnjo izven mesta, na obrobje občine. Prvotno načrtovana lokacija je bila med Klinjo vasjo in Gorenjem proti Mali Gori, vendar so se zaradi nasprotovanja okoliškega prebivalstva odločili za opustitev tega načrta.

Preverjanje dodatnih lokacij za selitev še poteka. Lani so naročili preverjanje dodatnih lokacij, ki bi bile od naselij bolj oddaljene. Predstavitev teh lokacij je bila napovedana za letošnje prvo četrtletje, a do tega še ni prišlo.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki