fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Gospodarstvo & Politika Kočevje

Melamin: Dve leti od tragične nesreče

Danes minevata dve leti od najhujše delovne nesreče v Sloveniji, ko je v kemičnem podjetju Melamin zaradi eksplozije umrlo sedem ljudi. Sodišče še odloča, ali bo dovolilo sodno preiskavo.

Posebna delovna skupina ministrstva za okolje, podnebje in energijo je preučila razloge za nesrečo. Ugotovila je, da so v Melaminu pomanjkljivo ocenjevali nevarnost večjih nesreč. Napake so bile tudi v pomanjkanju analiz pred prečrpavanjem nevarnih snovi in drugih kontrolnih postopkov za prepoznavanje kemikalij.

Policija in tožilstvo že dlje časa preiskujeta zadevo. Lani februarja so ljubljanski kriminalisti ovadili štiri fizične in eno pravno osebo zaradi suma kaznivih dejanj ogrožanja varnosti pri delu in povzročitve splošne nevarnosti. Med ovadenimi naj bi bil tudi direktor Melamina Srečko Štefanič, ki o tem ne daje izjav, dokler poteka preiskava.

Za lažjo odločitev tožilstva o morebitni obtožnici je bila vložena zahteva za sodno preiskavo, vendar sodišče o njej še ni še ni odločilo.

Podjetje je prejelo več zahtevkov za odškodnine, ki jih uveljavljajo svojci umrlih in poškodovanih. Višino odškodnin ne razkrivajo, vendar so pojasnili, da so bile izplačane v okviru ustaljene sodne prakse.

“V Melaminu smo zavezani k doslednemu izpolnjevanju obveznosti do vseh deležnikov, kar velja tako za poškodovane posameznike kot svojce preminulih. Vsi do zdaj prejeti zahtevki po oceni zavarovalnice, ki je odgovorna za odmero odškodnine in pristojna v tovrstnih primerih, so bili izplačani. Podjetje s tega naslova tako trenutno nima odprtih obveznosti,” so še dodali iz Melamina.

Spomnimo …

Nesreča se je zgodila 12. maja 2022. Po ugotovitvah posebne skupine ministrstva za okolje je okoli 8. ure tovornjak s cisterno v podjetje pripeljal surovino dietilentriamin. Po uvodnih formalnostih je šofer namesto na pretakališče za dietilentriamin pomotoma zapeljal na pretakališče za epiklorohidrin. Melaminov operater je cisterno priklopil na rezervoar z epiklorohidrinom in začel prečrpavanje.

Po približno 16 minutah prečrpavanja je ob 8.37 prišlo do silovite eksplozije, pri kateri sta po ugotovitvah preiskovalcev premer in višina ognjene krogle presegla 200 metrov.

Ob eksploziji so umrli voznik cisterne in Melaminov operater ter trije delavci zunanjega podjetja, ki so v Melaminu ravno takrat izvajali vzdrževalna dela. Dva poškodovana so s hudimi opeklinami odpeljali v UKC Ljubljana, kjer sta pozneje umrla. Lažje je bilo poškodovanih še od 25 do 30 ljudi.

Nesreča, v kateri je po oceni policije nastalo za več kot 37 milijonov evrov škode, ni pa po ugotovitvah ministrstva prišlo do večjega onesnaženja okolja, bi bila še hujša, če ne bi interventne službe s pomočjo pripadnikov Slovenske vojske preprečile vžiga in eksplozije še preostalih rezervoarjev, predvsem tistega z metanolom.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki