fbpx
E-UTRIP
Kdo se skriva za rutam? Foto: Žiga Lovšin.
Izpostavljeno

Že dve desetletji brez dlake na jeziku

Na kaj pomislite ob besedni zvezi »vaški Google«? Verjetno se ne oddaljite od misli na skupino ženic in kakšnega moža, ki do potankosti analizirajo dogajanje na vasi. Ugotavljajo, kako si je sosed lahko kupil nov avto, oči imajo uprte v gospodično, ki je prišla prepozno domov in na Štefko, ki v cerkev že peto leto prihaja v istem »pelcmontlu«. Ne glede na to, kje živimo, skoraj gotovo se vsepovsod najde takšna skupina. V Hrovači je to kar profesionalna zasedba, ki si je pred 21. leti nadela naziv Radio Mlajku. Radio Mlajku je neobičajna impro igralska zasedba, ki na satiričen način prikazuje aktualno dogajanje. Idejo za prvi nastop je dala Milena Prelesnik, ko je imel njihov sovaščan Janez Škrabec 40 let. Za moža njegovega statusa se jim je zdelo še kako pomembno, da mu dajo darilo nematerialne, a neprecenljive vrednosti. In kdo bi si mislil, da bo to darilo še leta in leta razveseljevalo množice.

Danes preživljamo preveč časa zatopljeni v svoje telefone, ločeni od resničnih stikov s sočlovekom. Če pa mislite, da najbolj ekskluzivne in zanimive novice prihajajo iz vodilnih spletnih portalov in televizijskih oddaj, se motite! V Ribnici vemo, da se najbolj sočne novice širijo iz frekvenc Radia Mlajku. Iz etra lokalnega radia, ki ima nacionalne razsežnosti, se oglašajo gostobesedne ženičke in eden manj zgovoren, a zato nič manj moder gospod.

Pod rutami in klobukom se sicer skrivajo Hrovačani: Anja Bolha, Nina Demšar, Gregor Prelesnik, Katja Prelesnik in Maruša Prelesnik Zdešar, ki so svoj pečat v Ribnici kot Gledališka skupina VETD Hrovača pustili tudi v številnih gledaliških predstavah.

FOTO: Žiga Lovšin.
  • France; igra ga edini moški predstavnik Gregor Prelesnik; je copata, mediator, razgledan, največji kmet v vasi, ki rad zahaja v lokalno gostilno Lobajnca. Je redkobeseden, a tisto, kar pove, drži.
  • Johana; predstavlja jo Nina Demšar; je velika poznavalka vseh ljudi. Rada hodi na oddih v hotel Delfin v Izolo. Za krilo se jo še pri 40-ih drži sin Franci.
  • Mica; igra jo Anja Bolha; je tiha dolgoletna vdova, ki se malokrat prepira. Če ne bi bila v družbi opravljivk, bi jo lahko zamenjali za navadno ženico. Ima najmanj mleka. Rada hodi k frizerki Danici.
  • Franca; upodablja jo Maruša Prelesnik Zdešar; je krščanska duša, ki pogosto hodi na Brezje k Mariji pomagaj. Ves čas se križa in slepo zaupa župniku. Tudi penzion mu rada nese, samo da dobi odpustek.
  • Pavla; pod njeno ruto se skriva Katja Prelesnik; ima sorodnike po celi ribniški dolini. Ima borčevsko penzijo. Zelo hitro govori in vedno hoče biti najbolj pametna. Mlekarice in mlekar jo težko preglasijo.

Smeh do solz: Na odru in v zakulisju

Od nerodno oblečenih najlonskih nogavic, ki so razkrile zadnjo plat, do prepozno izklopljenega mikrofona, preoblačenja med policami, v kleti, likalnici, na parkiriščih …

Katja Prelesnik ne bo nikoli pozabila, da je nastopala visoko noseča, dva dni pred rojstvom hčerke Aurore, rok pa je imela dan prej.

To priča o tem, kako povezani so člani in kako zavzeto so se lotili projekta Radia Mlajku. Njihova prizadevanja so prepoznali tudi v kulturnih krogih. Za neprekinjeno delovanje na področju gledališča bodo prejeli tudi zlato jubilejno Linhartovo značko. S priznanjem za dolgoletno delo in vzpodbudo za nadaljnje delovanje jih je nagradila Občina Ribnica.

 Za prihodnost se ni treba bati

Radio Mlajku doda piko na i marsikateremu lokalnemu in kulturnemu dogodku; do sedaj so zabeležili več kot 200 nastopov. Poslušali so jih tudi zelo pomembni ljudje. Nasmejali so ob obisku nekdanjega predsednika Janeza Drnovška, na poroki podjetnika Joca Pečečnika, ob obisku ameriškega kongresnika Jima Oberstarja.

Zasedba si takšne nastope seveda šteje v čast, a ni važno, kdo jih posluša – pomembno je, da so slišani. Vedno aktualni, pikantni, vendar nikoli žaljivi, so do zadnjega kotička že napolnili dvorano domačega športnega centra, in to jim bo zagotovo uspelo tudi 19. maja.

Da teme ostajajo vroče in ker ženicam in gospodu lahko z leti že kaj uide, je ekipa Radia Mlajku poskrbela za podmladek: Otroški Radio Mlajku, ki prav tako zabeljeno in odkritosrčno, a vedno pravično, poroča o vročih temah.

»Splet jih ne prehiteva«

Še preden bo uredništvo Radia Mlajku zasedlo oder Športnega centra Ribnica, smo jih povabili k pogovoru. Beseda je tekla predvsem o križih in težavah klasičnih medijev, ki jih nove tehnologije prehitevajo s svetlobno hitrostjo. Kako se soočajo z digitalizacijo? In kdo oziroma kaj jim predstavlja vir novic?

Kako se Radio Mlajku sooča z digitalizacijo in s širjenjem novic po družbenih omrežjih?

Franca: Radio Mlajku in digitalizacija. Tudi RM se je posodobil in mu družabna omrežja pridejo velikokrat prav. Če pa gledamo kot RM kot druženje “starejših”, mu nobeno družabno omrežje ne seže do kolen.

Johana: Me imamo vsaka svoj mobitel na tipke. Imam ga še od sina Francija. Sicer pa nimamo časa postavati, imamo preveč dela. Ko pa takole malo poklepetamo, nas pa cela vas vidi.

Mica: Kakšna družbena omrežja, jaz imam samo tri prijateljice na družbenih omrežjih, tukaj pod lipo je glavni strežnik: Johano, Pavlo in Franco. Potem pride pa še France, ki pa tako ali tako ni razgledan v našo smer, ni dober vir informacij.

Uredništva se – predvsem v času poletja – soočamo s t.i. obdobjem kislih kumaric. Kje in kako pa vi pridete do novic?

Franca: Naše novice so edine pravilne in jih nikoli ne zmanjka. Za nas letni časi niso ovira. Navadno preučimo tudi lokalni časopis Rešeto in ostale tiskane ter spletne medije.

Johana: Novic je vedno dovolj. Malo se ozrem po sosedovi njivi in hlevu, pa je že nekaj tem. Tudi pri maši opazim, kako je katera oblečena, katera sedi na moški strani, katera ni dovolj naglas molila. Pa pri zdravniku. Grem kar rada po tablete, marsikaj izvem.

Mica: Srečujemo se pod vaško lipo, s kanglami v rokah, in med čakanjem na »mlajkarja« predelamo vse sveže novice. Smo vedno na tekočem. Za »firbčne mlajkarje« ni ovire. O ljudeh, ki jih poznamo, vemo malo več, o ostalih pa informacije pridobimo pri njihovih svojcih ali prijateljih. Vedno se najde kakšna sestrična od sestrične, sestrična, ki nam zaupa pomembne novice. Tudi ogled TV dnevnika in branje časopisa je na dnevnem redu, saj moramo biti na tekočem, kaj se dogaja po svetu.

France: Za stvari in novice, ki nas zanimajo, ni nobenega obdobja kislih kumaric. Nas zanimajo sosed­ske in lokalne novice, teh novic pa nikoli ne zmanjka. Vedno se najde kakšna stvar, o kateri lahko govorimo. Kar pa se tiče drugih novic in novic iz sveta, pa vse na Dnevniku ali pa v časopisu izvemo. Pod lipo pa to še po svoje predebatiramo.

Ste že naleteli na kakšne težave zaradi vašega »poročanja«?

France: Težave? Ne, to pa ne, mi nismo nikoli žaljivi. Mi se samo malo med seboj pomenimo.

Franca: Naše načelo je, da vedno eden kritizira, drugi hvali, in tako nam nihče ne zameri. Trudimo se, da nismo nikoli žaljivi. Mislim, da se nam je samo enkrat zgodilo, da je bil en gospod malo jezen na nas.

Pravijo, da dober glas seže v deveto vas. Do kam pa seže vaša frekvenca? Opažate, da se vaše poročanje rado razširi tudi v okoliške vasi?

Mica: Seveda, nas vsi poznajo in mi tudi druge. Saj veste, vsi imamo kakšno sestrično od sestrične, ki je ravno tako na tekočem kot mi.

Johana: Naš glasna frekvenca odmeva po celi Ribniški dolin in malo manj glasno tudi po sosednjih občinah vse do Ljubljane.

Glas Radia Mlajku torej ne pojenja, čeprav je pred 20 leti France, ki ga igra Gregor Prelesnik, izjavil: »Ta Radio Mlajku je samu že enkrat nastopat, tu naj že večkrat!« In vendar se (še vedno) vrti …

Ribniška šegavost se brez težav lahko kosa s tako opevanim angleškim humorjem. In Radio Mlajku je definicija ribniškega humorja, čeprav kdaj slišijo opazko, da ne govorijo čisto po ribniško. Njihova frekvenca se vztrajno širi, zato se je pač treba prilagoditi (»tuji«) publiki – podnapisi namreč niso mogoči.

Ampak smeh je univerzalni jezik, zato vabljeni na večer poln ribniške hudomušnosti. Radio Mlajku obljublja sveže in ekskluzivne novice, o katerih se bo še govorilo!

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki