fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

Letošnja zmagovalka je lanska

V nedeljo je v organizaciji Kluba harmonikarjev Urška v Zamostcu potekalo že 31. tekmovanje v diatonični harmoniki, katerega se je v štirih starostnih kategorijah udeležilo 25 harmonikarjev, kar je največ v zadnjih osmih letih. Glas o kakovosti tekmovanja in predvsem organizaciji je segel tudi do celjske kotline, od koder prihaja zmagovalka, desetletna Sinja Grašner, učenka šestega razreda OŠ Dvanajst Šentjur.

Med udeleženci je pravzaprav stari obraz, saj je prvič nastopila pred dvema letoma in odšla domov brez odličja, lani pa je presenetila in prepričljivo zmagala. Gre za razkošni talent prave virtuozinje na diatonični harmoniki, kar je potrdila v nedeljo. Vadila je tudi “Ko harmonika zapoje” iz ansambla Franca Miheliča.

“Zadnja dva meseca sem vsak dan vadila po tri ure in se tako res dobro pripravila na to tekmovanje, ki mi zelo veliko pomeni. Na koncu pa še Miheličevo pesem “Ko harmonika zapoje”, ki sem jo tudi zaigrala danes, kar me je še dodatno razveselilo,” je povedala Sinja, ki je obljubila, da bo prihodnje leto skušala tretjič zaporedoma, kar doslej ni uspelo še nobenemu, postati naj harmonikarica Pri Urški. “Presenetila nas je tako množična udeležba, saj vreme, predvsem za harmonikarje iz oddaljenih krajev, ni bilo naklonjeno. Zahvaljujem se jim tudi za pogum.”

Suhorobarje je prestrašilo vreme. So pa se zato sivih oblakov bolj ustrašili bližnji, ki jih ni bilo, in tako prvič nismo mogli izbrati naj Suhorobarskega harmonikarja, tako da bo priznanje – leseni kipec, delo rezbarskega mojstra Draga Koširja, ki so ga prejeli ostali zmagovalci – počakalo za prihodnje leto, je povedal Franc Lesar, predsednik Kluba harmonikarjev Urška. O Sinji pa besede navdiha: “Lanska zmagovalka je spet pokazala, kaj je čar ženskega igranja na harmoniki.”

V skupini od 10. do 13. let je žirijo najbolj prepričal Kristjan Mehlin iz Male Slevice, medtem ko je v kategoriji od 14 do 13 let zmagal Gašper Mirnik iz Ljubečne. Med veterani je tudi letos slavil Tone Klun Špančkov iz Prigorice, ki se je udeležil vseh 31 tekmovanj.

Poleg zmage v svoji najmlajši konkurenci je Sinja postala tudi naj harmonikarica letošnjega tekmovanja.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki