fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Narava & zdravje Novice Ribnica

Novo reševalno vozilo za zdravstveni dom, ki oskrbuje več kot 18 tisoč ljudi

Novo reševalno vozilo

Za novo reševalno vozilo, ki je najnovejše med štirimi, ki jih uporablja ekipa Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ribnica in je bilo včeraj izročeno v uporabo, so štiri občine ustanoviteljice Javnega zavoda – Ribnica, Sodražica, Loški Potok in Velike Lašče – sorazmerno številu prebivalcev zagotovile 165 tisoč evrov. Nekaj denarja je iz naslova letnega dobička prispevala tudi Lekarna Ribnica.

»Zagotovo je to dobra novica za vse občane v vseh štirih lokalnih skupnostih. Seveda si želimo, da bi vozilo čim manjkrat uporabljali za nujne primere, ko je ogroženo zdravje ljudi, in večkrat za prevoz nosečnic v porodnišnice. Saj veste, kaj sem hotel s tem povedati,« je ob izročitvi ključev od vozila dejal ribniški župan Samo Pogorelc.

Večje in bolj opremljeno

Vozilo je prostorno, večje od ostalih treh, in bolj opremljeno. Tako omogoča lažje delo reševalni ekipi in hkrati boljšo obravnavo pacientov, je dejal Andrej Lampe, odhajajoči direktor ZD Ribnica.

Sodraški župan Blaž Milavec ne dvomi, da gre za pridobitev, ki je nadgradnja obstoječemu stanju v prehodnem obdobju, tudi z ekipo, ki jo ima Zdravstveni dom. Občine ustanoviteljice pa namreč že sedaj skrbi, kakšna bo prihodnja ureditev glede  Nujne medicinske pomoči. Ta, glede na razpršeno območje, ki ga pokriva ZS Ribnica, ne bi smela biti podhranjena.

Pomembna je odzivnost

»Občina Velike Lašče je okoli 40 .000 evrov za nakup reševalnega vozila zagotovila iz občinskega proračuna. Mi smo glede zdravstvene oskrbe polovično razdeljeni med UKC Ljubljana in ZD Ribnica,« je povedal velikolaški župan Matjaž Hočevar.

Kako pomembna je odzivnost pri urgentnih primerih, najbolj vedo v odročnih krajih, kakršni so tudi na območju občine Loški Potok, je spomnil župan Simon Debeljak.

Zdravstveni dom Ribnica na območju štirih občin, z razpršenimi vasmi in zaselki oziroma majhno poselitvijo, oskrbuje med 18 in 20 tisoč pacienti. Dostopni čas do nekaterih vasi je po lepem vremenu več kot 45 minut. Z novim vozilom, staro bodo uporabljali kot nadomestno, pa bodo reševalci skušali ta čas nekoliko skrajšati.

(mgć)

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki